Zrakoplov s hrvatskim državljanima iz Zambije sletio u Ljubljanu: "Jako smo sretni"

Četiri hrvatska para kojima se sudilo u Zambiji vraćaju se u Hrvatsku. S njima je četvero posvojene djece koju su preuzeli jučer u zambijskoj ustanovi nakon šest mjeseci razdvojenosti. Iz vlade su sinoć potvrdili da su napustili Zambiju i zrakoplovom otputovali u Dubai. Iz Dubaija su danas poletjeli za Ljubljanu, kamo je zrakoplov sletio oko 15 sati.

"Svih 12 hrvatskih državljana doputovalo je iz Zambije u Ljubljanu, odakle im je osiguran prijevoz do Zagreba.

Naše državljane dočekali su veleposlanik RH u Sloveniji te predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Obiteljskog centra kako bi ponudile podršku i pomoć, posebice za djecu", rekli su iz vlade.

"Ne možemo vjerovati"

"Jako smo sretni, ne možemo još vjerovati da smo došli. Put je dugo trajao, malo smo umorni, ali jako sretni da je sve pozitivno i da smo svih 12 došli", rekao je kratko Noah Kraljević hrvatskim novinarima u Ljubljani.

"Najteže nam je pala cjelokupna situacija jer nismo imali pojma kako će sve završiti. Susret s djecom bio je fenomenalan", dodao je.

Iz Ljubljane kreću svojim domovima

"Dvije obitelji će ići našim kombijima u kojima su već postavljene stolice za djecu, a dvije sa svojim prijateljima odnosno članovima obitelji privatnim osobnim automobilima", rekao je za HRT Boris Grigić, veleposlanik RH u Sloveniji.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u četvrtak da oni u Hrvatskoj neće prolaziti dodatne postupke jer im je priznata inozemna sudska odluka, djeca imaju dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani.

"Što se tiče postupka u Hrvatskoj, njima je priznata strana sudska odluka, djeca imaju hrvatske dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani i, što se tiče toga, ne može im se to osporavati", rekao je Malenica.

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske otputovala su potkraj prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente. No parovi su uhićeni 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli, kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju, zbog sumnje u autentičnost dokumenata i na trgovinu djecom.

Pročitajte više