Zurovec: HDZ-ovci su mi prijetili da moram glasati za obuku Ukrajinaca

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

TJEDAN dana prije glasanja o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM a ni nakon konzultacija, još uvijek nije razvidno hoće li vladajući uspjeti pridobiti oporbu za dvotrećinsku većinu, koja kao nultu točku za izlazak iz "ustavne krize" traži sazivanje sjednice VNS-a.

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) kazao je da njegova stranka "nedvosmisleno i snažno podržava borbu ukrajinskog naroda za suverenitet i slobodu, da se u cijelosti i bez ikakvih ograda pridružujemo svakoj podršci ukrajinskom narodu, bila ona politička, humanitarna, pa i vojna”. Od predsjednika vlade na konferenciji za novinare zatražio je da predsjedniku Republike pošalje zahtjev za suglasnost.

Franko Vidović ocijenio je da se "očito nalazimo o ustavnoj krizi”. Kao rješenje za izlazak iz nje vidi sazivanje sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost i Vijeća za obranu i napominje da ne razumije zbog čega premijer to tvrdoglavo odbija i inzistira na svom stavu. Njegova odgovornost nije njegov stav, njegova odgovornost je međunarodni ugled i politika Republike Hrvatske, naglasio je.

Domagoj Hajduković osvrnuo se na dopis predsjednice njihova Kluba Ivane Posavec Krivec Ustavnom sudu od kojeg je zatražila mišljenje je li procedura donošenja odluke o misiji u skladu s Ustavom, rekavši da se ne može dogoditi da na ovako prvorazrednom pitanju, koji je podijelio Hrvatsku, i očito sabor, dođe do podjele, a Ustavni sud šuti. 

"Ustavni suci su birani da budu čuvari Ustava, i ako postoje neke dvojbe oko ustavnosti, mislim da nemaju pravo šutjeti”, istaknuo je Hajduković.

Grbin i Benčić: Obuka samo u neborbenom sektoru

Peđa Grbin (SDP) i Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) obavili su u četvrtak još jedan krug konzultacija s predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a Brankom Bačićem u vezi obuke ukrajinskih vojnika, nakon čega su objavili da ostaju na istim pozicijama.

Traže, kazala je Benčić, da Hrvatska ostane solidarna s Ukrajinom, ali da ponudi isključivo obuku i trening u neborbenim aktivnostima. To se tiče pomoći i treninga u procesu razminiranja, osiguranja oslobođenih teritorija, saniteta te detektiranja i osiguranja dokaza o ratnim zločinima.

"To su aktivnosti u kojima Hrvatska ima možda i najznačajniji kapacitet u EU zbog našeg ratnog iskustva. Te su aktivnosti u skladu s našom ekonomskom i vojnom moći koja sigurno nije kao one koje imaju druge države članice", naglasila je .

Ističe kako neborbene djelatnosti rješavaju i dio pravnih prijepora, posebno oko Ugovora o EU te su u skladu vrijednosti koje ZLB zastupa. "Našim prijedlogom rješavaju se i dubioze između predsjednika i premijera", istaknula je, dodavši da bi nulta točka u ovoj proceduri trebalo biti sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Konzultacije su zakašnjele, bilo je i pritisaka

Grbin ocjenjuje da su konzultacije debelo zakašnjele, jer se ta odluka na tijelima EU počela razmatrati krajem kolovoza, a vladajući do sredine studenoga nisu smatrali potrebnim razgovarati ni s oporbom ni s predsjednikom Republike koji po Ustavu daje suglasnost na ovakve odluke.

I on poručuje kako misija obuke može biti samo u neborbenom sektoru, u skladu sa zaključkom koji su uputili, ali da nulta točka za bilo kakve daljnje razgovore mora biti sazivanje sjednice VNS-a. "To je obrana hrvatskog pravnog poretka, ali i razumijevanje da Hrvatska ima ograničene kapacitete u obrani i financijama zbog čega ih Hrvatska ne može koristiti na način na koji ih koriste Njemačka, Francuska ili neka treća velika zemlja”, poručio je Grbin.

Smatra i da se HDZ intenzivno bavi ovom temom kako bi se zaokupio medijski prostor, odnosno da se ne bi bavili nekim drugim stvarima važnim za Hrvatsku, poput mjera za borbu protiv inflacije, a drugi razlog je, ističe „veliki ego, znamo i čiji”.

Dario Zurovec (Fokus) novinarima je kazao da je "iz HDZ-a bilo poziva i određenih pritisaka, kao i prijetnji nekim institucijama i inspekcijama" u vezi obuke ukrajinskih vojnika. Hrvatska već ekstenzivno pomaže Ukrajini, a sada imamo grubo kršenje Ustava i nevaljanu proceduru. Ako bude svih potrebnih suglasnosti i točno definirana misija, onda nije problem podržati tu obuku, ali očekujemo da sve bude u skladu s Ustavom, kazao je.

Govoreći o kakvim se pritiscima radilo, rekao je: "Prvo krene s istom fazom, a onda - budemo mi vidjeli kako ćete glasati kada malo nazovemo određene institucije, kada vam pošaljemo inspekciju i tako dalje", kazao je Zurovec. 

Pročitajte više