Zvijezda nazvana Regoč, a egzoplanet Kosjenka po prijedlogu zagrebačkih gimnazijalaca

Ilustracija: Screenshot/YouTube

OD danas jedna zvijezda nosi ime Kosjenka, a jedan egzoplanet Regoč u sklopu međunarodnog natjecanja "Imenuj egzosvijet 2022" u kojem je sudjelovalo gotovo 12 milijuna ljudi diljem svijeta, priopćio je Institut Ruđer Bošković (IRB).

Ime Kosjenka dobila je zvijezda WASP-63, žute boje i slične mase kao Sunce, ali gotovo dvostruko starija, dok je ime Regoč pripalo egzoplanetu WASP-63 B koji po masi najviše sliči planetu Saturnu u Sunčevom sustavu. Imena su dobili po likovima iz bajke hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić.

U timovima za imenovanje bilo je više od 8800 ljudi

Na natjecanje su pristigle 603 prijave iz 91 zemlje diljem svijeta, a u timovima za imenovanje sudjelovalo je više od 8800 ljudi. Hrvatski tim za imenovanje zvijezde i egzoplaneta koordinirala je Lana Ceraj s Instituta Ruđer Bošković, koja je kazala da je cilj u tom međunarodnom natjecanju angažirati javnost.

U sklopu natjecanja "Imenuj egzosvijet 2022" Međunarodne astronomske zajednice (IAU) odabrano je 20 parova imena za 20 sustava egzoplaneta i njihove matične zvijezde. Natjecanje je organizirano u sklopu obilježavanja desete godišnjice Ureda za popularizaciju astronomije IAU-a.

Hrvatska imena predložili su učenici astronomske grupe IX. gimnazije u Zagrebu uz pomoć mentora, nastavnika fizike Zlatka Tomšića. Njihov prijedlog bio je jedan od četiri prijedloga iz Hrvatske, a odabrao ga je Hrvatski tim za imenovanje egzoplanetnih sustava.

Pročitajte više

 

Pročitajte više