Zviždačica: Frka-Petešiću se stan obnovio neovisno od cijele zgrade

Screenshot: Nova TV

MAJA Đerek, zviždačica iz Državnih nekretnina, pozvana je u USKOK na temelju opsežne kaznene prijave koju je podnijela prije mjesec dana, a u kojoj je opisala detalje oko zlouporabe položaja i ovlasti i pogodovanja na štetu tvrtke protiv direktorice Renate Sabo i drugih osoba. U svojem je iskazu prozvala i dodjeljivanje stanova ministru Mariju Banožiću i predstojniku premijerova ureda Zvonimiru Frka-Petešiću.

"Ispitivanje je danas trajalo oko četiri sata. Davala sam izjave o svemu onome što sam navela u kaznenoj prijavi na 37 strana i 45 priloga. Na tapeti su bile nepravilnosti u Državnim nekretninama i o tome kako se postupalo i pogodovalo određenim zakupnicima i određenim drugim subjektima koji su stavljani u povoljniji položaj od nekih drugih'', kazala je u Dnevniku Nove TV.

Nisu uspjeli sve odraditi jer je, kako kaže, njezinih dokaza jako puno i u ponedjeljak nastavljaju. Ministri Banožić i Horvat imali su komentare na njezine istupe. "Ne bih rekla da su oni iznijeli ništa da pobiju moje tvrdnje'', kazala je. ''Pozivam ministra Horvata na jednu kavu pa da ja njemu sa svojim dokazima dokažem da to nije točno", dodala je. Čvrsto vjeruje u svoje dokaze, istaknula je.

U slučaju Frka-Petešića je sporno što se stan obnovio neovisno od cijele zgrade, kazala je Đerek. "Vidi se da su Državne nekretnine provele jednostavnu javnu nabavu isključivo za njegov stan. Uostalom, i neke od spornih stvari su priznale i same Državne nekretnine", rekla je i dodala da je USKOK nije ispitivao o tome.

Njezina bivša tvrtka tvrdi da pod paravanom zviždačice širi dezinformacije u medijima. "Oni nisu ponudili nikakav protudokaz za sve moje tvrdnje. Ja sam nepravilnosti prijavljivala od prvog dana otkad sam postala direktorica Sektora unutar te tvrtke i nastojala sam riješiti nepravilnosti unutar sustava, ali mi nikad nitko nije odgovorio. Onda sam počela prijavljivati van sustava... pa i ministru Horvatu", objasnila je.

Prije 13 mjeseci poslala je dopis u kojem je navela sve nepravilnosti koje su se događale i koje se još uvijek događaju u Državnim nekretninama.

Od tužbi ne strahuje. "Zato što za sve imam dokaze, a neke od mojih navoda su priznali relevantni sudionici svega toga. Nije me strah", zaključila je, a čvrsto vjeruje da USKOK neće odbiti njezinu kaznenu prijavu zbog svih prikupljenih dokaza.

Pročitajte više