Zvonku su liječnici uništili tumor zaleđivanjem. Kaže da se osjeća odlično

Screenshot: HRT

VELIK uspjeh liječnika KBC-a Sestre milosrdnice. Na Institutu za tumore prvi je put u Hrvatskoj izvedena krioablacija, odnosno zaleđivanje tumora. Riječ je o minimalno invazivnom zahvatu kojim se ciljano uništava tumor bez oštećenja zdravog tkiva.

Zvonko Pelicarić već 8 godina živi samo s jednim bubregom. Kada je saznao da se tumor s prostate proširio i na njega, nije dvojio, prepustio se struci i novoj metodi.

"Malo me je bilo strah, pogotovo kad je liječnik rekao da ću ja biti među prvim pacijentima. S druge strane sam promislio - ako sam prvi, valjda će mi to malo bolje napraviti", priča Zvonko za HRT. Kaže da dan nakon operacije osjeća sitnu bol u predjelu bubrega - i ništa drugo.

Prvi put u Hrvatskoj

Podsjetimo, prvi put u Hrvatskoj, u KBC-u Sestre milosrdnice, izveden je minimalno invazivan intervencijsko-radiološki zahvat za onkološke pacijente - krioablacija (zaleđivanje) tumora - ciljano uništavanje tumora bez oštećenja okolnog i zdravog tkiva, izvijestili su danas iz te bolnice.

Postupak CT vođene krioablacije (zaleđivanja) tumora bubrega kod pacijenata s dijagnozom RCC, karcinoma bubrega, izveo je subspecijalist intervencijske radiologije Kliničkog zavoda za dijagnostiku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, dr. sc. Luka Novosel. 

Ledena zona promjera do 5 centimetara

Sam postupak krioablacije sastojao se od preciznog navođenja iglenih sondi, koje se pomoću CT uređaja postavljaju u tumor, nakon čega je slijedilo stvaranje ledene zone promjera do 5 centimetara, koja je uzrokovala uništenje tumorskih stanica, izvijestili su iz Vinogradske.

Tim je zahvatom, istaknuli su, pacijentima pošteđen zdravi dio bubrega te je u konačnici bubreg i sačuvan, koji bi u drugim metodama liječenja u cijelosti bio podvrgnut vađenju.

S obzirom na to da je riječ o minimalno invazivnoj metodi liječenja, pacijenti će već idući dan nakon tretmana krioablacije biti otpušteni iz bolnice.

"Zahvat krioablacije (zaleđivanja) tumora predstavlja velik napredak u minimalno invazivnoj terapiji onkoloških pacijenata", istaknuli su iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Planiraju i operacije na plućima i kostima

Ravnatelj bolnice Davor Vagić i predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Ivica Sjekavica također su najavili da se, osim tumora na bubregu, tehnika krioablacije (zaleđivanja) tumora u toj bolnici planira i u liječenju pacijenata s metastazama na plućima i kostima.

Krioablacija (zaleđivanje) tumora jedna je od najvažnijih inovacija u svijetu u području minimalno invazivnih intervencijsko-radioloških zahvata za onkološke pacijente.

Pročitajte više

 

Pročitajte više