Američki policajac kaznio vozača za presporu vožnju i postao hit na društvenim mrežama

Američki policajac kaznio vozača za presporu vožnju i postao hit na društvenim mrežama
Foto Twitter

I SPORI vozači su opasnost na cesti, pa i za presporu vožnju postoji kazna.

Iako zakon jasno propisuje kaznu za presporu vožnju, ona se u praksi rijetko dodjeljuje. Čak i u policijski revnoj zemlji poput Amerike, gdje prometna policija nastoji držati red na cesti. No u frustrirajućim situacijama kad spori vozač vozi autocestom u lijevoj traci i uporno se ne želi prestrojiti u desnu traku ponekad reagiraju i policajci.

Upravo je to napravio Stephen Wheeles koji je na svojem Twitter profilu objavio sliku fotografije Chevrolet Captive uz komentar kako je veliki SUV vozio sporo u lijevoj traci i stvorio kolonu od bar 20 vozila. „Ako je vozilo iza tebe moraš se maknuti u desnu traku i pustiti brže vozilo da te prođe.“

Za ovakav prekršaj nije strogo definiran iznos kazne, ali može se izreći kazna od maksimalno 500 USD.

 

Što kažu hrvatski zakoni

U Hrvatskoj pak Zakon o sigurnosti prometa na cestama člankom 51. Zakona kaže da vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu. Kada se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene brzine na cesti nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu vozila iza sebe. U protivnom se može izreći kazna u iznosu do 500 kn, ovisno o uvjetima u kojima je vozač vozio presporo i posljedicama koje su uzrokovane.

Kad je pak u pitanju autocesta tu valja imati na umu da se sukladno članku 142 istog zakona vozila moraju kretati krajnjom desnom prometnom trakom ako nije zakrčena vozilima u koloni, a vozač može mijenjati prometnu traku zbog bržeg kretanja samo prelaženjem vozilom u lijevu prometnu traku. Slalom vožnja i davanje zvučnih i svjetlosnih signala kako bi se vozilo požurilo nije dozvoljeno. U ovom slučaju je kazna 2 000 kn, a za prije rečeno 500 kn.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara