Chopster - Još jedna kreacija iz Rinspeeda

Chopster - Još jedna kreacija iz Rinspeeda

LJUDIMA iz švicarske dizajnerske i tunerske kuće nikako da ponestane mašte. Nakon derivata automobila i hidroglisera Rinspeed predstavlja atraktivnu studiju na osnovi prvog Porscheovog terenca.

Zahvaljujući svestranim Švicarcima Dodge Magnum dobiva ozbiljnu konkurenciju i prije ateriranja na europsko tlo. Doduše, najnovija američka atrakcija s ubojitom europskom izvedbom nema nikakve dodirne točke osim u pogledu dizajna. Po svemu sudeći Rinspeedov dizajnerski tim je odlučio pokazati da može biti bolji od izvornika objavivši prve fotografije  "potkresanog" Porsche Cayenna.

0-100 km/h u manje od 5 sekundi

Chopster je, nema sumnje, nastao po uzoru na američki kult snižavanja krovne linije. Time vozilo dobiva na agresivnosti, a zbog nižeg težišta, dinamičke karakteristike su kudikamo bolje. Sada je sasvim jasno otkud je vozilo dobilo ime (engl. Chop- otrgnuti, odrezati) s obzirom da je silueta vozila skraćivanjem A, B, C i D nosača za punih 15 cm. Manja visina za sobom je povukla izmjene prozorskih dimenzija, pa su dizajneri u sklopu projekta morali izmijeniti čitavi gornji dio karoserije.

Opsežni zahvati doveli su do tolikih promjena da je iznova napravljena provjera čitave konstrukcije s aspekta čvrstoće. Manje zbog estetike, a više zbog krutosti, projektanti su zatvorili zadnji par vrata, što je u konačnici rezultiralo da se klasični SUV preobrazio u trovratni sportski karavan, pa čak i coupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U markantnu vanjštinu odlično se uklapa unikatna metalik boja i kotači promjera 23 inča na koje su montirane gume širine 305 mm. Podaci o modifikacijama ovjesa i kočnica su nepoznati, ali ne treba sumnjati da i na tom polju Rinspeedovci imaju što reći. Naime, Chopster pokreće monstrum od 600 KS i 800 Nm uz pomoć kojeg postiže brzinu od 290 km/h i ubrzava do 100 km/h u manje od pet sekundi, pa si prerade ovjesa bile neminovne.

Ekskluzivnost zajamčena cijenom do 375.000 eura
 
Dojam moći i sportske nastrojenosti nastavlja se u unutrašnjosti, koja je iz temelja revidirana. Četiri zasebna sportska sjedala pružaju natjecateljsko ozračje, dok je zaštitni anti-roll bar, odnosno kavez koji sprečava deformaciju kabine prilikom prevrtanja, decentno skriven od pogleda putnika. Kraljevski komfor nadopunjuje luksuz, cjelokupan interijer je presvučen najfinijom kožom, a kupac po potrebi može naručiti dodatke u vidu aluminijskih i karbonskih umetaka.

Kako je Chopster tržišno interesantan, a cijeli projekt okončan, u Rinspeedu ozbiljno razmišljaju o pokretanju serijske proizvodnji. Cijena ekskluzivnog Made in Switzerland koncepta će se, ovisno o odabranim opcijama,  kretati u rasponu od 325.000 do 375.000 eura.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara