Consumer Reports: Na ovim automobilima je generalka najčešća, izbjegavajte ih

Consumer Reports: Na ovim automobilima je generalka najčešća, izbjegavajte ih
Foto: Audi

U NESLAVNIH top 10 modela kojima motor najčešće otkazuje nalaze se dva europska modela, a nema nijednog japanskog.

Američki Consumer Reports objavio je ljestvicu modela na kojima su najčešći skupi kvarovi motora koji traže skupe servise, pa i tzv. generalku. Niska kompresija i manjak snage, nemiran rad, trošenje ulja - sve su to naznake skupih servisa. Američka praksa je tu jasna; ili zamjena motora, ili odustajanje od automobila i zamjena za neki drugi polovni auto. 

Upravo zato je Consumer Reports napravio ljestvicu modela koji su skloni ovakvim skupim mehaničkim kvarovima. I ne samo to, pronašao je točna godišta i tip motora koji zadaje najveće probleme te ponudio odgovarajuću alternativu. Spomenimo one koje možemo naći i na europskom tržištu. 

Na samom vrhu ljestvice je Audi, i to model A4 godišta 2009.-2010. pokretan 2.0T motorom. Problemi se najčešće javljaju između 172.000 i 246.000 km, a servisi su izuzetno skupi. "Uložili smo preko 12.000 dolara u auto. Nešto se pokvari, mi popravimo. Pokvari se nešto drugo i moramo popraviti. Mi smo u mirovini i ne možemo si priuštiti novi auto", svjedoči jedan vlasnik prozvanog modela automobila. Magazin stoga savjetuje alternative u vidu Lexusa ES, Infinitija G i Acure TL. 

Na drugom mjestu je ogromni Fordov pick-up s velikim dizelašem, a već na trećem se nalazi Chrysler PT Cruiser iz 2001. godine. Prvi problemi su i ovdje nakon 165.000 km, i to s 2.4 motorom. Model je to koji je gotovo iščezao s naših cesta.

Slijedi opet jedan europski model – Mini Cooper. Godište je 2008., a problemi najčešće kreću na 196.000 km. Jedan je vlasnik napisao: "Treći cilindar je otkazao na autocesti dok smo krstarili. Zamjenski motor je bio užasno skup, a nijedan lokalni servis nije htio odraditi posao zbog kompleksnosti." Magazin kao alternativu savjetuje Mazdu 3.

>> Cjelokupnu ljestvicu automobila možete vidjeti ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara