Je li bolje voziti s klimom ili spuštenim prozorima? Evo što troši više goriva

Je li bolje voziti s klimom ili spuštenim prozorima? Evo što troši više goriva
Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

VJEČNA dilema vozača - štedi li se više goriva vožnjom sa spuštenim prozorima ili upaljenom klimom kada su vani paklene vrućine?

Potrošnja goriva u velikoj mjeri ovisi i od modela automobila koji vozite, vaših vozačkih navika i još nekoliko faktora.

Prema dosadašnjim istraživanjima, vožnja s klimom na vrućinama povećava potrošnju goriva u automobilu s četiri putnika za otprilike pet posto. Primjerice, ako vozite Volkswagen Boru s motorom od 90 konjskih snaga, u prosjeku ćete trošiti pola litre goriva više na 100 kilometara, prenosi Telegraf.

Klima ili spušten prozor?

Korištenje klime povećava potrošnju benzina, ali spušteni prozori povećavaju otpor, pa zbog toga motor mora raditi napornije i samim time dolazi do veće potrošnje goriva.

Stručnjaci su testirali SUV i sedan na dvije različite staze, a test je pokazao da je za potrošnju gore ako vozite sa spuštenim prozorima pri brzini od 85-95 kilometara na sat. Pri toj brzini efikasnost potrošnje goriva opada za 20 posto, dok je pri korištenju klime ona pala za 10 posto.

U slučaju da vozite ispod 80 kilometara na sat, onda su spušteni prozori efikasnija opcija.

Drugim riječima, kada ste u gradu i temperature nisu paklene, bolje je voziti sa spuštenim prozorima. Pri toj brzini otpor će biti manji i motor će trošiti manje benzina.

Klima je bolja opcija kada vozite pri velikim brzinama, i kada je vani pakleno vruće. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara