Je li Musk pogriješio sa Cybertruckom, hoće li uopće smjeti u promet?

Je li Musk pogriješio sa Cybertruckom, hoće li uopće smjeti u promet?
Foto: Tesla Motors

PRETJERIVANJE ponekad ne donese ništa dobro, a to bi uskoro mogli doznati Elon Musk i njegov Tesla Motors.

Sve je više onih koji su izrazili zabrinutost zbog konstrukcije Cybertrucka. Vjerovali ili ne, čak ni veličina nije temelj prijepora (ima i većih, primjerice Ford F-450), ali dizajn i materijali bi mogli donijeti velike probleme. Dovoljno je pomisliti što bi se dogodilo da takva grdosija naleti na motociklista ili bilo kojeg slabijeg sudionika u prometu. A takvih je očito puno.

U ovu priču upleo se ANCAP (Australian New Car Assessment Program), australski pandan EuroNCAP-u, izrazivši zabrinutost oko kontroverznog dizajna Teslinog noviteta. James Goodwinn je u ime agencije izjavio kako ovaj oblik i primjena nehrđajućeg čelika predstavljaju velik rizik za druge sudionike u prometu. Prema njemu, Tesla je poznata po praksi da u slučaju sudara sigurnosti putnika daje prednost pred onom pješaka i biciklista.

"Misleći o drugim sudionicima u prometu, ima itekako surov prednji kraj, izgleda da u slučaju sudara ne bi bio blagonaklon prema nogama pješaka", komentirao je Goodwinn.

Međutim, još je zabrinutiji zbog čvrstoće same karoserije. Izuzetna krutost panela koji okružuju putnike pruža zaštitu od, primjerice, udaraca čekića, ali tko će u sudaru kinetičku energiju preuzeti na sebe? "Pretpostavljamo da je vozilo sposobno preuzeti energiju sudara jer ako to ne učini, ljudi u kabini će snositi veći dio tereta (udarca)", kaže Goodwinn.

Nema sumnje, Tesla će do lansiranja proizvodne izvedbe morati štošta promijeniti, od same konstrukcije do detalja poput ugradnje brisača i pokazivača smjera te "normalnih" guma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara