Kako najbrže i najlakše odlediti stakla na automobilu

Kako najbrže i najlakše odlediti stakla na automobilu
Foto: 123RF, YouTube

POČETAK je prosinca i tek sada smo dočekali prva jutra s temperaturama u minusu. Zima je tu, a to za sve vozače znači nove obaveze, ali i nove probleme. Struganje zaleđenih stakala je jedna od najiritantnijih radnji prije vožnje.

Naravno, pod uvjetom da imate ispravne električne instalacije i pun akumulator, a rashladni sustav napunjen odgovarajućom koncentracijom antifriza. U protivnom, nećete daleko, jer ovo su nepremostive prepreke, prva za startanje motora, a druga da prijeđete udaljenost koja bi opravdavala korištenje automobila.

Hladna jutra u ovo doba godine znače temperature ispod nule, a što uz više dnevne temperature i moguće padaline zasigurno donose slojem leda prekrivenu površinu automobila. One staklene, posebno vjetrobran, te bravicu na vratima prije ulaska u auto je potrebno odlediti.

Sve je u pripremi

Očekivano, najbolje i najugodnije rješenje je startati motor automobila, upaliti grijanje i pričekati da led otpusti. Nije ekološki najprihvatljivije, ali je doista najbolje, za vas i za motor automobila. Jer turiranje hladnog motora definitivno nije najpametnija stvar, baš kao ni naglo povlačenje ili aktiviranje brisača.

U prvom slučaju je dovoljna laka noga na gasu, a u drugoj zdrav razum i vrijeme. Od pomoći je i ako nakon parkiranja ostavite podignute ručice brisača. Time ste već napravili barem trećinu posla. Druga stvar je da ste mogli preko vjetrobrana ostaviti deblji karton ili neku čvršću tkaninu. U pravilu je dovoljno da se spriječi nakupljanje leda.

Ako nije bio pripreme, jedino što vam preostaje je pričekati dok grijanje automobila malo ne otpusti led. A nakon toga samo uprite najjače što možete. Upornost i snaga su presudni, a i natjerat će vas da se bolje pripremite za sljedeće jutro.

Ako nemam strugalicu?

Ako nemate strugalicu ili imate onu najjeftiniju, najčešće promotivnu, koja je pukla, još ima nade. Ne morate čekati da auto odradi svoje. Stvar spašava plastika - bankovna kartica, ali i one kartice vjernosti koje vam sada serviraju gotovo svi prodajni lanci. Jednu je uvijek dobro imati u autu, a i nije neka šteta ako pukne.

Vađenje nove bankovne košta stotinjak kuna, ali vas i na barem jedan sprječava dan da trošite. A to nije uopće loše, zar ne?

Čudotvorna tekućina

To sigurno nije voda. Barem ne čista i ne vruća. Klin se klinom ne izbija uvijek, a to oni koji su probali najbolje znaju. Ustvari, ponekad totalno izbije, tako što naglim širenjem leda popucaju i stakla.

 

U ovom slučaju ipak postoji čudotvorno rješenje. I ovdje funkcionira. Dake, slobodno možete kupiti one sprejeve za odleđivanje, jer doista rade. Čak ne moraju biti od renomiranog proizvođača. Nimalo čudno, jer nema tajnog sastojka, pa istu tekućinu možete napraviti kod kuće. Sve što vam treba su alkohol i voda, i to u omjeru 2:1 u korist alkohola. Od pomoći je i malo deterdženta za pranje suđa, on će otežati naknadno zaleđivanje. A ako imate ljetnu tekućinu za pranje vjetrobrana u spremniku, slobodno i tu ulijte alkohola.

A vrata?

Kod starijih automobila, posebno onih za koje još uvijek koristite ključ, nerijetko se zalede vrata. Tu ne mislimo samo na vrata nego i na gumene obloge. Ako povučete vrata na silu, ručica bi vam mogla ostati u rukama, ali bi mogle puknuti i gumice. Stoga je puno pametnije udariti koji put po vratima rukom kako bi led otpustio. Dobro je i nasloniti se na vrata punom težinom i onda ih tek povući.

A nakon toga premažite gumice nekom masnoćom, može i sjajilom za gume. Što se pak tiče ključa, najbolje rješenje na starim automobilima je bilo i ostalo da uopće ne zaključavate vrata, odnosno ostavite otključan poklopac prtljažnika. Druga opcija je da treba grijati ključ na plamenu upaljača, i onda ga ugurati u bravu da otopi led. Ovo pali, ali nakon više pokušaja. Mi bismo ovdje radije koristili sprej za odleđivanje stakla, ali bismo u svakom slučaju savjetovali da poslije podmažete sve brave.

Kako otvoriti prozore?

Kasnite na posao pa krećete već nakon što ste odledili djelić vjetrobrana nalik na puškarnicu. Ako želite vidjeti bočno, morate otvoriti bočne prozore, a to ne ide jer je između stakla i zaštitne gume led. Jedini način je da stanete, uzmete onu bankovnu karticu otprije i umetnete je između stakla i gume te je provučete nekoliko puta. I još malo očistite vjetrobran.

A snijeg?        

Zakon je tu jasan, auto mora biti u potpunosti očišćen. Stoga nije dovoljno očistiti dvije-tri puškarnice i krenuti. Ne vozite tenk. Prvo lijepo metlom skinite glavninu snijega, a potom očistite sva stakla. I ne zaboravite na svjetla, ona moraju biti čista. I, naravno, upaljena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara