KORONAVIRUS

Koja su sve prometna ograničenja u Hrvatskoj i ostalim europskim državama?

Koja su sve prometna ograničenja u Hrvatskoj i ostalim europskim državama?
Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL

PANDEMIJA koronavirusa utjecala je na promet u cijeloj Europi, a Revija HAK donosi najave aktualnih zabrana i ograničenja u Hrvatskoj, ali i u drugim europskim državama. 

Ograničenja i pravila u Hrvatskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Preporuke i upute za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske. Treba spomenuti da je tranzit kroz Hrvatsku slobodan građanima tzv. trećih država, uz uvjet da im je slobodan ulazak u finalnu destinaciju. 

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti: državljani Europske unije (bez obzira na mjesto prebivališta), schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem (u Hrvatskoj).

O statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva Europske unije ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

Ograničenja i pravila u regiji

U Sloveniji je Hrvatska na tzv. žutoj listi. Svi Slovenci koji se vraćaju u državu morat će objasniti gdje su u Hrvatskoj bili.

Za ulazak i ostanak u Sloveniji hrvatski građani moraju u 14-dnevnu samoizolaciju, ali ima i mnogo izuzetaka. Iz ovog režima izuzeti su prekogranični radni dnevni migranti.

Ako ste u tranzitu, morate imati i potvrdu sastanka ili turističke rezervacije u državi u koju putujete. Tranzit je slobodan - Sloveniju treba napustiti najkasnije 12 sati nakon ulaska.

Ako ste u turističkom posjetu Sloveniji morate imati negativan test na koronavirus koji nije stariji od 36 sati. Slovenska granica otvorena je za državljane iz zemalja Europske unije i Europskog gospodarskog prostora (EGP) s takozvane zelene liste (zaraženih koronavirusom).

Granice BiH otvorene su za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Od 16. srpnja građani Europske unije mogu ući uz predočenje negativnog nalaza testa na koronavirus koji nije stariji od tri dana.

1. lipnja Crna Gora otvara granice. Države s kojima će otvoriti granice su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija, Grčka… Crna Gora je granicu s BiH zatvorila 18. lipnja.

Ograničenja i pravila u srednjoj Europi

Njemačka je otvorila granice. Samoizolacija je potrebna za građane tzv. rizičnih zemalja. Od državljana tzv. trećih zemalja, granica je otvorena za građane Crne Gore, ali nije za građane Srbije i Bosne i Hercegovine. Za njih po ulasku slijedi 14-dnevna samoizolacija.

Od petka 12. lipnja slobodan je ulaz u Mađarsku za hrvatske građane. Mađarska otvara granice.

Što se tiče Austrije, od 16. lipnja i hrvatski građani moći će slobodno putovati u Austriju. Austrija je 1. srpnja izdala upozorenje za zemlje zapadnog Balkana. Unatoč uputama Europske unije, mjere prema Srbiji i dalje ostaju, a ostaju i za Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru. Za sve povratnike iz tih država i njihove građane vrijedi pravilo o 14-dnevnoj izolaciji ili validnom testu na koronavirus.

Švicarske granice su otvorene od 15. lipnja. Građani koji dolaze iz 29 država moraju od 6. srpnja u samoizolaciju koja će trajati 10 dana. Na listi su Srbija, Kosovo, Sjeverna Makedonija…

Slovačke granice su otvorene za građane većine država Europske unije, pa tako i za Hrvatsku. Što se tiče Češke, hrvatski građani mogu slobodno ulaziti u Češku od 8. lipnja. 

Poljska najavljuje da će granice vjerojatno otvoriti sredinom lipnja. Zasad se provode kontrole na graničnim prijelazima.

Ograničenja i pravila u jugoistočnoj i istočnoj Europi

Rumunjske granice su otvorene za sve državljane Europske unije. Samoizolacija se preporučuje građanima koji dolaze iz država s velikim brojem zaraženih.

Za građane Unije granice su otvorene. Putnici koji dolaze iz Švedske, Velike Britanije i Portugala moraju u 14-dnevnu samoizolaciju. Grčka je otvorila granice za sve države Unije osim Švedske.

U Ukrajini se granica otvaraju još od sredine lipnja. 

Rusija od 13. srpnja omogućuje ulazak u državu diplomatima i njihovim obiteljima, delegacijama i komisijama iz inozemstva, rođacima preminule osobe (uz predočenje dokaza o obiteljskim vezama), strancima koji dolaze radi liječničkog tretmana, strancima koji studiraju u Rusiji, strancima koji imaju poslovne ponude i profesionalcima koji se vode kao visokokvalificirani specijalisti.

Svi koji ulaze u Rusiju moraju pokazati negativan test na koronavirus koji nije stariji od tri dana. Ako nemaju test, morat će se testirati u Rusiji, najkasnije 72 sata od ulaska u zemlju.

Ograničenja i pravila u zapadnoj Europi

Belgijske granice su otvorene za sve državljane Europske unije od 16. lipnja.

Nizozemske granice su otvorene za državljane Unije. Građanima Švedske i Velike Britanije savjetuje se da idu u 14-dnevnu samoizolaciju prilikom ulaska u državu. Od 21. srpnja i Hrvatska je na tzv. narančastoj listi - svima koji dolaze iz RH savjetuje se 14-dnevna samoizolacija (nema obveze).

Francuska je 15. lipnja otvorila granice za građane Europske unije. U karantenu će samo putnici koji ulaze u državu, a pokazuju simptome bolesti.

Španjolske granice otvorene su za građane Europske unije, piše Revija HAK

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara