Megane i Vel Satis po uzoru na Lagunu

NAKON Lagune, Renault odnedavno ima još dva modela, koja su na testovima sigurnosti provedenim od strane EuroNCAP organizacije osvojile maksimalnih pet zvjezdica.

Zahvaljujući ovom uspjehu Renault se prodefilirao kao proizvođač najsigurnijih automobila u svijetu. Laguna, Vel Satis i novi Megane uspjeli su se okititi titulom "najbolji u klasi" (best in class), kad je u pitanju pasivna i aktivna sigurnost.

U luksuznoj klasi, model Vel Satis osvojio je 33,12 bodova od maksimalnih 37, dok je Megane II sa 33,1 osvojenim bodom nastavio tradiciju prethodnika.

Tijekom simulacija prometnih nezgoda, putnički prostor oba kandidata ostao je netaknut. Kod VelSatisa je rezultat  to primjene čelika povišene čvrstoće, čije karakteristike su do dva puta bolje u odnosu na "obični" čelik. Primjera radi, od ovog materijala izrađeni su prednji nosači (most) koji u slučaju frontalnog udarca apsorbiraju većinu kinetičke energije. U strukturu vrata ugrađene su aluminijske šipke, koje zajedno sa dijelovima motora prenose naprezanje odnosno raspoređuju ga na glavne nosače. Nosači su napravljeni iz lima debljine 4,3 mm.

Također, i kod Meganea je konstrukcija izvedena tako, da kabina u sudaru ostane izolirana poput ćelije. Energija udarca širi se u tri pravca i zaobilazi u potpunosti kabinu. Ti pravci dodatno su ojačani primjenom čelika povišene čvrstoće (12%). Pri bočnom udarcu putnike štiti centralni nosač, koji se zahvaljujući dvostrukoj debljini minimalno deformira.

Megane i VelSatis uz kvalitetno izvedeno konstrukciju posjeduju i pregršt sigurnosne opreme, što je doprinjelo osvajanju dodatnih poena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara