Moderni muškarac nekad i danas: Što se promijenilo, a što je ostalo isto?

Moderni muškarac nekad i danas: Što se promijenilo, a što je ostalo isto?
Foto: Jaguar

SPOLNA jednakost i brisanje ekstrema iz mainstreama doveli su do veće stilske osviještenosti muškaraca, ali i nekih novih trendova. Od uglačanih odijela, šešira i frakova došli smo do kožnjaka i traperica, prošavši usput kroz hlače na zvono iz 60-ih, jeans jakne prekrivene bedževima iz 80-ih i majice kričavih boja iz 90-ih.

Moderne muškarce današnjice najviše zanimaju gadgeti, jednostavna markirana odjeća i dizajnerski automobil.

Ekstremni stilovi, bilo da govorimo o militarizmu ili totalnoj klasici, su danas gotovo izbrisani, a njihova prisutnost je zaživjela u novoj dimenziji ispreplićući nekad nespojive boje, uzorke i ostale doživljaje. Muškarac danas smije puno više, ali uz neke preduvjete, kao što su visoka svjesnost o zdravlju i ekologiji ili pak otvorenost novim tehnologijama.

Tijelo i glava su jedno

Još donedavno modno osviješteni muškarci najčešće nisu istodobno vodili brigu i o tijelu i o glavi. I dok su jedni do beskraja klesali tijelo, drugi se nisu makli od sređivanja frizure i brige za tijelo kroz kojekakve kreme. Danas je situacija drugačija, a ista je samo količina dlaka na glavi. I dok se količina kose (opet) smanjila, brada je rasla pa danas nije rijetkost da muškarci nose brade, ali čiste i vrhunski dotjerane.

Ekstremi su odrezani, a u pogledu odijevanja jednostavnost je dobrodošla te moderni muškarac najčešće igra na sigurno. Markirana odjeća, naravno, prolazi, ali bez golemih logotipova koji zasljepljuju prolaznike.

Tenisice su opet u modi. Naravno, ni ovdje više nema izbačenih jezika i beskorisno glomaznih kaljača, već izbor pada na sportsku obuću koja će potvrditi fizičku spremu vlasnika. Realno, ovo je jedini komad obuće na kojem su mogući izleti u nepoznato s bojama.

U duhu zdravog života nekadašnji modni dodaci danas nisu dozvoljeni. Da, bilo što nezdravo poput cigareta, čak i onih električnih, nije in, kao ni duhan za žvakanje ili nekad popularni snus.

Gadgeti su stil života

Umjesto kutije cigareta, muškarac danas vrti dvije stvari po rukama. Jedna je električni uređaj, najčešće u obliku pametnog telefona. I ovdje je bilo pokušaja retro izleta, no definitivno je pobijedilo pravilo što novije to bolje. A kako svi mobiteli s vremenom sve više liče jedan drugomu, za određenu dozu individualizacije brinu se maskice ili još bolje etui za uređaj. Koža, ili bar njena imitacija, su poželjni, baš kao i neke zagasitije boje.
 

A drugi stvar koju muškarac vrti po rukama je, suprotno onome što ste mislili, jedna od stvari koje su vječne. Pogađate, to su ključevi automobila koji će kao takvi ostati i nakon što ne budu potrebni na automobilima. Baš kao i kvalitetna olovka ili nalivpero ili pak decentan novčanik.

Visina je bitna

A kad su automobili u pitanju, tu su se posljednjih godina dogodile stravične promjene. Nekoć najkonzervativnija grana industrije širom je otvorila vrata modernim tehnologijama. Aute su tako okupirali elektrificirani pogoni, ali i brojni sustavi okupljeni oko infotainmenta i središnjeg zaslona.

Digitalizacija interijera je jedan od najvećih trendova, toliko jak da se danas češće govori o veličini ekrana u automobilu nego o snazi motora. A ako tu želite biti in, digitalni kokpit je must have dio opreme, baš kao i povezivanje perifernih uređaja. Sramota nije ni napredan sustav pomoći pri parkiranju, naprotiv.

Međutim, najveća promjena u pogledu četverokotača dogodila se u samom konceptu. U jednoj dozi pretjerivanje je i dalje dopušteno, ali samo u dočaravanju imaginarne moći koje takva vozila daju. Da, govorimo o crossover i SUV vozilima koji su gotovo istisnuli coupe automobile i limuzine s mainstream scene.

Dinamično dizajnirana vozila privlače i nebrojenim mogućnostima individualizacije, kao i činjenicom da će svojim sposobnostima biti podrška svojem vlasniku u svakodnevnim aktivnostima, bilo poslovnim ili vezanim uz sport i zdravlje.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Wallis Adria d.o.o. te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?