Nova razina sigurnosti: Ove aute nećete moći voziti pijani

Nova razina sigurnosti: Ove aute nećete moći voziti pijani
Foto: Volvo

U VOLVU su odlučni u ideji da prvi dosegnu beskompromisnu razinu sigurnosti u vožnji s krajnjim ciljem apsolutnog prestanka mogućnosti ozljeđivanja u njihovim automobilima. Sada uvode nove sigurnosne sustave. 

Kamerom protiv alkohola i ometanja

Volvo će tako u skoroj budućnosti opremati svoje automobile sustavima koji će kamerom pratiti vozača i moći registrirati svaku distrakciju, pa čak i procijeniti je li vozač pod utjecajem opijata. A to je itekako bitno jer čak 30% svih nesreća u SAD-u prouzroče vozači pod utjecajem opijata, procjenjuje NHTSA.

 

U slučaju da sustav procijeni da je vozač, primjerice, pod utjecajem alkohola, automatski će ograničiti brzinu vozila, a potom, ako se vozač ne zaustavi, Volvo on Call servisom obavijestiti nadležne institucije. Posljednja faza je usporavanje i autonomno parkiranje vozila.

"Kad je u pitanju sigurnost, naš je prioritet spriječiti da se nesreća uopće dogodi. U ovom slučaju kamere nadziru kako bi registrirale ponašanje vozača koje može dovesti do ozbiljne nesreće, pa i smrti", objašnjava Henrik Green, šef R&D odjela pri Volvu.

U praksi to znači da će sigurnosni sustav reagirati ako Volvo počne vrludati cestom, ali i ako vozač zaklopi oči na dulje vrijeme. Ovaj sustav će se početi ugrađivati u modele Volva od iduće godine.

Poseban ključ

Tzv. Care Key je poseban ključ koji je moguće programirati kako bi se regulirale postavke vozila. To je bitno za sve koji misle ući u carsharing program ili će jednostavno dijeliti automobil s ostalim članovima obitelji.

U praksi to znači da u situaciji kada predajete ključeve automobila nekome s manje vozačkog iskustva možete prije toga ograničiti maksimalnu brzinu. Ovaj sustav će biti serijski od 2021. modelske godine na svim modelima Volva, a prve naznake govore da će zbog njega osiguravajuće tvrtke odobriti dodatne bonuse.

Recimo i kako će svaki Volvo od iduće godine imati limitator brzine postavljen na 180 km/h.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara