Novi Caterham CSR - povratak Coswortha

Novi Caterham CSR - povratak Coswortha

TVRTKA Caterham Cars ponosno predstavlja novu verziju legendarnog modela Seven, kojom je službeno označen povratak još jedne legende. Nakon desetljeća izbivanja na scenu se u prepoznatljivom stilu vraća Cosworth.

Promjene na novoj izvedbi su toliko opsežne da se može reći da je stvoren potpuno novi model. Nezavisni ovjes straga, novi dizajnerski izričaj i Cosworthov motor su samo neke od promjena koje su zadesile dvosjed s 48-godišnjom povijesti.

Srce novog Caterhama Seven CSR je Fordov 2.3-litarski motor iz Durateg generacije. Točnije rečeno, Fordov motor je bio tek osnova na kojoj je Cosworth razvio jedan od najuvjerljivijih pogonskih motora u segmentu. Aluminijski četiri-cilindraš s dva bregasta vratila je razvijen u dvije izvedbe snage. Slabiji razvija 200, a snažniji čak 260 KS (250 km/h, 0-96 km/h za 3.1 s). Dvije izvedbe snage su razvijene iz praktičnih razloga. Naime, slabija izvedba udovoljava EU4 standardima što bi Caterhamu trebalo omogućiti izvoz u veći broj zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao što smo već spomenuli, novi Caterham posjeduje potpuno nezavisni stražnji ovjes (Multimatic Inc.) čime se nastavlja evolucija Chapmanove filozofije, koja na prvo mjesto stavlja upravljivost i užitak u vožnji. Nadalje, trag prednjih kotača je povećan za 50 mm (1505 mm), pa je automobil u konačnici dobio bolji grip i još uvjerljivije ponašanje u zavoju. Blagodati novog ovjesa osjeća i šasija, koja je nakon preinaka postala čvršća. Službeni podaci kažu da je torzijska krutost skočila za 25%.

Najveće promjene vizualne prirode vidljive su u unutrašnjosti. Nakon gotovo 50 godina, unutrašnjost je dobila potpuno novi izgled. Ručica mjenjača je pomaknuta, a potpuno novi izgled je dobila prednja armatura s novim mjernim instrumentima i upravljačem. Po prvi puta je automobil dobio i pretince za odlaganje osobne prtljage što do sada nije bio slučaj.

Iako je zadržan prepoznatljivi izgled automobila, značajne preinake su rezultirale osjetnim poboljšanjem aerodinamike. Uzgonske sile su sprijeda reducirane za nevjerojatnih 50%, što će se u vožnji itekako osjetiti.

Caterham Seven CSR u slabijoj izvedbi se nudi po cijeni od 27.450 GBP, dok je za snažniju potrebno izdvojiti točno 33.950 GBP.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara