Opel predstavlja produkcijsku izvedbu Ampere

OPEL će u Ženevi javnosti premijerno predstaviti svoju izvedbu Chevroletovog Volta, model Amperu.

Podsjetimo, riječ je o plug-in hibridu koji je već ranije predstavljen u konceptnoj formi, a sada i u vrlo sličnom proivodnom ruhu.

Cijena automobila će na svim europskim tržištima iznositi 42.900 eura, osim ukoliko država ne ponudi određene porezne olakšice. Tako će u Njemačkoj model stajati 36.050 Eura. Prve isporuke će krenuti u drugoj polovici godine, a u Opel je navodno već pristiglo 1.000 narudžbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amperu pokreće plug-in hibridni pogonski sklop kojega čine električni motor, litij-ionske baterije (16 kWh) te 1,4-litreni benzinski motor. Za samo pokretanje automobil koristi električni motor, uz autonomiju između 40 i 80 km. Do 500 km Ampera će prijeći kada se u priču uključi benzinski motor u svojoj ulozi generatora energije za električni dio pogona. Pored motora baterije će puniti i sustav regenerativnog kočenja.

Vozač može izabrati između četiri načina rada pogonskog sklopa. Normal je namijenjen svakodnevnoj mješovitoj vožnji, a Sport omogućuje veću iskoristivost pogonskog sklopa, odnosno malo više zabave uz veći trošak energije. Mountain (planina) optimizira upotrebu hibridnog sustava pri čestim usponima i spuštanjima. U City (grad) modu rada najveća je iskoristivost regenerativnog kočenja, a istodobno se koristi i benzinski motor kako bi baterije bile napunjene “do kraja”.

Ukupna snaga je 152 KS (111 kW), dok maksimalni okretni moment iznosi 370 Nm. Ampera će ubrzavati do 100 km/h za oko 9 sekundi, a najveća je brzina 161 km/h.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara