Ovo je potpuno novi Yaris, najsigurniji gradski auto na svijetu

Ovo je potpuno novi Yaris, najsigurniji gradski auto na svijetu
Foto: Toyota

I na hrvatskom tržištu izuzetno cijenjen Toyotin model dobio je novo izdanje koje će u hrvatske salone stići na jesen iduće godine.

Četvrta generacija je u mnogočemu zanimljiv automobil. Toyota je u novog Yarisa uložila doista puno, ali i pred njega postavio visoka očekivanja, i to usprkos činjenici da konkurencija nikad nije bila žešća. Toyota Yaris se već dokazala kao jedan od najpouzdanijih i najpraktičnijih modela, a sada popisu superlativa želi dodati još neke.

A jedan od njih je titula najsigurnijeg modela u segmentu. Optimizam temelje na činjenici da model koristi novu platformu (TNGA - Toyota New Global Architecture), a zahvaljujući kojoj uz masu manju do 50 kg donosi 35% veću krutost.

A tu novosti ne staju. Za razliku od rivala Yaris se u novom izdanju smanjio. Sada je jedini u klasi kraći od četiri metra. Ali je zato razmak između osovina povećan za 50 mm, a visina je smanjena za čak 40 mm. Upravo zato se sjedi niže, a niže je i težište. Pritom je raspored masa u omjeru 60:40.

Sa strane mehanike najvažnija novost je da se postojećim benzincima pružio novi hibridni pogon. Činit će ga 1,5-litreni trocilindrični motor još uvijek nepoznate snage, a bit će složen po uzoru na hibride u većoj Corolli i Camryu. Pripadni elektromotor daje do 59 kW i 140 Nm, a baterija je sada konačno Li-Ion. Sve u svemu, ova će kombinacija biti jača i štedljivija, a time i jedna od najpoželjnijih opcija za urbane uvjete. Konkretno u Toyoti kažu kako je termička učinkovitost čak 40%, a u odnosu na aktualnog Yarisa potrošnja je manja 20% uz 15% više snage.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara