Pogledajte BMW-ov hibridni bolid

NEKOLIKO dana nakon što je na skandinavskom testiranju uhvaćen model i3, špijuni su uspjeli fotografirati testni prototip sportskog člana nove bavarske modelske obitelji. Podsjetimo, BMW je pred ženevski auto salon potvrdio skorašnje lansiranje nove modelske obitelji koja će nositi oznaku “i”, a radit će se o modelima s alternativnim pogonskim sklopovima.

BMW i8 je već ranije bio fotografiran u potpunosti zamaskiran, a sada imamo priliku vidjeti verziju koja uvelike podsjeća na studiju Vision Dynamics koja je i najavila njegov dolazak. No, za sada je prerano govoriti o tome koliko će od koncepta uistinu stići do produkcijske verzije.

Što se pogonskog sklopa tiče i8 će biti hibrid. Točnije, radit će se o kombinaciji električnih motora koji će pokretati stražnje i 1,5-litrenog 3-cilindričnog turbobenzinca koji će pokretati stražnje kotače. Studija je imala dizelski turbomotor, no u BMW-u su se za konačni proizvod navodno ipak opredijelili za benzinski pogon.

Ukupna snaga nije poznata, no očekuje se kako će performansama (ubrzanjem do 100 km/h i konačnom brzinom) odgovarati modelu M3, odnosno realno je ubrzanje za manje od 5 sekundi i elektroničko ograničenje na 250 km/h. Istovremeno, potrošnja bi se trebala kretati ispod 4 l/100 km.

i8 će biti proizveden na temelju tzv. LifeDrive arhitekture koji će sprijeda i straga biti izrađena od aluminija, a putnička ćelija od plastike ojačane ugljičnim vlaknima (CFRP). To će sve rezultirati niskom masom te se pozitivno odraziti na spomenute performanse i potrošnju.

Dolazak automobila ne tržište se očekuje tijekom 2013, a cijena bi mu se lako mogla kretati i preko 150.000 eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara