Postojane razlike u cijenama automobila diljem EU-a

NAJNOVIJE izviješće Europske komisije (EK) o cijenama automobila diljem Europske unije (EU) i eurozone pokazuje da su u prvoj polovini 2006. te razlike ostale nepromijenjene u odnosu na prethodna izvješća.

U eurozoni je cijena vozila prije plaćanja poreza općenito najniža u Finskoj a najviša u Njemačkoj. Na području čitave EU cijena vozila najpovoljnija je u Danskoj i Mađarskoj, stoji u tome izvješću objavljenome u utorak.

Ono pokazuje da je razlika u cijenama vozila prije plaćanja poreza diljem bloka u odnosu na izviješća objavljena u ožujku 2006. i kolovozu 2005. i dalje nepromijenjena.

Na listi deset najprodavanijih automobila u EU 2005. najveća razlika u cijeni zabilježena je za Ford Focus, koji u Njemačkoj stoji gotovo 30 posto više nego u Finskoj. Razlika u cijeni iznosi 4.000 eura (s porezom na dodanu vrijednost), što je svota koju bi njemački potrošač mogao uštedjeti kupi li to vozilo u Finskoj.

Finska je i dalje najjeftinija zemlja eurozone kada se u obzir uzimaju cijene vozila prije plaćanja poreza ( više od četvrtine od 85 modela automobila uključenih u izviješće u Finskoj ima najnižu cijenu), a nakon nje slijedi Grčka.

U čitavoj EU najjeftinija zemlja je Danska, čije su cijene 5,9 posto niže od finskih, a nakon nje slijedi Mađarska (5,5 posto niže cijene od finskih).

Njemačka je i dalje najskuplja zemlja eurozone u pogledu cijene vozila, budući je za 85 modela uključenih u ovu studiju njih 31 u Njemačkoj doseglo najvišu zabilježenu cijenu. U okviru EU-a najskuplja je postala Češka, s cijenama višim od prosječnih EU cijena za 7,3 posto.

Općenito gledano, čini se da su cijene u novim zemljama članicama još uvijek niže nego li u starima. Cijene vozila prije plaćanja poreza su u prosjeku za 3,6 posto niže u novim zemljama članicama nego li u zemljama eurozone. Iako se razlika smanjila u prvoj godini nakon pridruživanja sa 4,9 posto zabilježenih u svibnju 2004. na 3,4 posto u svibnju 2005., razlika u cijenama ipak je neznatno porasla u prvoj polovici 2006.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara