PSA Peugeot-Citroen otkrio što će raditi kabine budućnosti

PSA Peugeot-Citroen nedavno je predstavio niz novih tehnologija namijenjenih smanjenju stresa i pospanosti kod vozača. Skupina naprednih sustava dobila je naziv 'Chrysalide concept', a neki od njih počet će se primjenjivati u serijskim modelima već 2016. godine.

###

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako tvrdi francuska kompanija, automobil 'prepoznaje' pospanost, stres ili nadraženost kod vozača koristeći kameru na kontrolnoj ploči koja prati izraze vozačevog lica. Ukoliko se utvrdi jedno od spomenutih stanja, sustav aktivira zvučne, svjetlosne, mirisne ili čak dodirne programe koje je vozač podesio po svojim željama, a kojima je zadaća da ga smire ili pak razbude.

Korisnik tako unaprijed bira muziku, vrstu masaže ili miris u kabini koji će se aktivirati u datom trenutku, a na raspolaganju mu je i ambijentalno osvjetljenje . Tehnologija 'prostornog zvuka' digitalno obrađuje audio signale i 'komunicira' s vozačem upravljajući satelitskom navigacijom ili pak pokazivačima smjera. Taj će se sustav naći u novim Peugeot, Citroen i DS modelima počevši od 2016. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara