Srušen rekord: Jučer je u autu parkiranom na suncu u Zagrebu izmjeren 81°C!

Srušen rekord: Jučer je u autu parkiranom na suncu u Zagrebu izmjeren 81°C!
Ilustracija: 123rf, Foto: Vatrogasna postrojba Zagreb

PROŠLOMJESEČNI rekord od 74°C više ne vrijedi, jučer je jedan auto na suncu skoro prokuhao.

Jučer je bio najtopliji dan u godini, a u Autoklubu Maksimir odlučili su opet provjeriti do koje razine se može ugrijati kabina automobila. Auto su ostavili zatvoren i parkiran na suncu, a u 15 sati izmjerili su temperaturu u kabini od čak 81 Celzijev stupanj, što je čak 7 stupnjeva više nego što je izmjereno 25. srpnja.

Mjerenje temperature je dio inicijative kojom Autoklub Maksimir želi predložiti mjere za prevenciju posljedica toplinskih udara u automobilima.

Tako će inicirati izradu termometara koji će odašiljanjem zvučnih i svjetlosnih signala upozoravati na prekomjerno podizanje temperature u kabinama automobila, traktora, kamiona, građevinskih strojeva i tako upozoravati na opasnosti. Tražit će i analiziranje mogućih štetnih utjecaja visokih temperatura na materijale ugrađene u unutrašnjosti automobila, kao i definiranje onih tekućina i materijala koji su potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije, zapaljenja i dr. ako se prevoze u automobilu. A s obzirom na to da se ekstremno visoke temperature zraka zadržavaju sve dulje, zatražit će od zdravstvenih ustanova da svoje savjete stanovništvu oko sigurnog vremena izlaska iz kuća na vrućinu usklade s klimatskim promjenama.

Ne ostavljajte nikoga u autu!

Automobil na suncu može biti jako opasan ako se u njemu sjedi bez upaljenog klima-uređaja. Dokazuje to i tablica koju svake godine na svom Facebooku objave  vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.

 

>> Auti su sve sigurniji, ali djeca i dalje umiru od toplinskog udara. Zašto?

I HAK upozorava

Ranije ove godine savjete je na svojim stranicama objavio i HAK.

"Ukoliko ste primijetili da nekome od vaših suputnika zbog vrućine nije dobro, odmah potražite stručnu pomoć. Na hrvatskim autocestama na pojedinim lokacijama smještena su vozila Hitne medicinske pomoći", piše HAK.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara