VW Golf je najprodavaniji u Europi, ali pravo iznenađenje je na drugom mjestu

VW Golf je najprodavaniji u Europi, ali pravo iznenađenje je na drugom mjestu
Foto: Volkswagen, Dacia

JOŠ NAS tri dana dijeli od premijere novog Golfa, no i 7-ica posao odrađuje solidno. Pravo iznenađenje je stoga korak dalje, na drugom mjestu gdje stoluje SUV s istoka.

Usprkos brojnoj konkurenciji i poplavi konfekcije, na drugom mjestu probila se jedna Dacia. Pogađate, u pitanju je Duster, najpopularniji (i najbolji) model rumunjskog proizvođača. Vjerovali ili ne, tijekom kolovoza prodano ih je 19.451 primjerak što je skok od 10,8% i dovoljno za 2. mjesto u Europi, javlja JATO Dynamics.

Jedini prodavaniji je bio VW Golf, koji je nošen brojnim akcijama karakterističnim za model na zalasku dogurao do prodaje od 26.411 primjeraka. Usporedimo li ga s kolovozom prošle godine, to je pad od čak 23,6%. Očito je da brojni obožavatelji ipak čekaju osmu generaciju.

Na trećem mjestu je opet jedan Volkswagen. To je T-Roc kojem je prodaja skočila za 27,8% na 18.262 primjerka. I onda opet Dacia, sada Sandero, s prodajom od 17.764 primjerka. Ne treba ni napominjati da top 5 zaokružuje opet Volkswagen, Polo sa 16.692 primjerka i iznenađujućim padom od 21,2%.

Gledano po markama stvari nisu toliko dobre za rumunjsku kompaniju. S porastom od 5,5% i prodajom od 51.692 primjerka zauzima 9. mjesto u EU. Očito je da u ponudi nedostaje više modela. Nije dobro ni za Renault, koji je pao 38,9% i sa 61.294 primjerka stigao na 4. mjesto. Tko zna, nastave li ovim tempom, Dacia bi mogla postati najprodavaniji brend koncerna. Podsjetimo, najveći pad zabilježio je Nissan (-47,1%, 23.775 primjeraka), a najveći plus Smart (+102%) i Suzuki (+40,5%).

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara