20-minutna jutarnja šetnja ima isti učinak na mozak kao šalica kave

20-minutna jutarnja šetnja ima isti učinak na mozak kao šalica kave
Foto 123RF

POSTOJE ljudi koji su odmah nakon ustajanja spremni primiti se posla, kao i oni koji ne mogu napraviti ništa produktivno prije nego što popiju šalicu kave. 

No prema rezultatima novog istraživanja, postoji alternativa za sve one koji žele smanjiti konzumaciju kofeina. Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Scientific Reports otkrilo je da 20-minutna žustra šetnja može povećati vašu fokusiranost jednako kao šalica kave.

Znanstvenici sa Sveučilišta Western i British Columbia angažirali su 59 ispitanika u dobi od 18 do 40 godina. Polovica njih navela je da redovito konzumiraju kofein. Potom je testirana njihova sposobnost procesiranja i prisjećanja informacija u tri različita scenarija: nakon 20-minutne žustre šetnje, nakn konzumacije šalice kave s kofeinom i bez ikakve intervencije.

I šetnja i kofein su povećali ispravne rezultate na testiranju za 20 posto, što pokazuje da te dvije stvari imaju jednak učinak na mozak. Zanimljivo je da su osobe koje redovito piju kavu ostvarile bolje rezultate nakon tjelovježbe. 

20-minutna šetnja također je ublažila simptome nekonzumacije kofeina poput umora, tromosti i nedostatka usredotočenosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara