Kofein kao stimulans u fitnessu

Foto: Shutterstock

MILIJUNI ljudi na dnevnoj bazi ispijaju svoje jutarnje kave u svrhu podizanja energije i budnosti, a i na mnoge druge načine kofein je uključen u mnoge društvene navike gotovo svih nacija svijeta. Kofein je alkaloid ksantina koji djeluje kao stimulans, te ga se može pronaći u mnogim biljkama, najviše u kavi, čaju i guarani. Jedan je od najistraživanijih stimulansa te su mu dokazana mnoga pozitivna djelovanja na ljudski organizam. Kao takav već odavno je pronašao i svoju primjenu u sportu, a danas i sve više u rekrativnom fitnessu.

Sportaši već dugo koriste kofein kako bi odgodili pad energije i pospanost te poboljšali svoju izdržljivost, kako na treningu, tako i na natjecanjima. Iako je jedno vrijeme bio na listi zabranjenih supstanci, kofein je danas dozvoljen od strane svjetske anti-dopinške agencije te se isključivo samo nadzire njegova zlouporaba koje prema njohovim navodima nema. Budući da kofein ima pozitivnu ulogu u izgradnji i očuvanju mišićne mase, pa i gubitku masnih naslaga, vrlo brzo se našao kao glavni sastojak mnogih proizvoda, tzv. "boostera" koji se konzumiraju prije treninga, a može ga se kupiti i samog, u prahu ili tabletama.

Koja je uloga kofeina u fitnessu?

Kofein djeluje na centralni živčani sustav, te otpušta adrenalin koji povećava mentalnu budnost i fokus, te odgađa umor na treningu. Osim što duže vremena možete trenirati na većem nivou, dodatan fokus će učinit trening kvalitetnijim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kofein potiče lipolizu- sagorjevanje uskladištenih masnih stanica i općenito potrošnju kalorija. Ovaj efekat je od posebne važnosti kada se želite rješiti onih posljednjih nekoliko kilograma kada se treba dodatno potruditi kako bi se mobiliziralo tvrdoglavo masno tkivo koje je po svojim svojstvima drugačije od običnih masnih naslaga. 

Ako vam je cilj očuvati što više mišića za vrijeme dijete onda će dobro doći korištenje kofeina koje pomaže u očuvanju mišićne mase. Naime, kofein prilikom aktivnosti štedi zalihe glikogena u mišićima te za stvaranje energije potiče oksidaciju masti.

Jedno novije istraživanje pokazuje kako konzumacija kofeina prije treninga s utezima smanjuje naknadne upale mišića, što znači da kofein pozitivno djeluje i ubrzava oporavak.

Pokazalo se kako je i dugoročna konzumacija kofeina u konačnici pozitivna; smanjuje rizik od dijabetesa i može spriječiti dobivanje prekomjerne kilaže. Kako bi imali gore navedene benefite, dovoljno je unijeti 2-3 mg po 1 kg tjelesne težine, 15-30 minuta prije treninga. Važno je napomenuti kako unošenje veće količine kofeina kroz kavu, sokove, energetske napitke i sl. može uzrokovati probavne tegobe, a i u konačnici negativno utječe na gubitak masnih naslaga. Prekomjerne količine mogu prouzrokovati dehidraciju sličnu koju uzrokuje alkohol, akutno povećanje krvnog tlaka, glavobolju, nervozu i neke druge.

Ako tražite stimulans za trening koji zaista djeluje, onda je kofein jeftino i najbolje rješenje. Važno je držati se preporučenih doza. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara