Putni trening: Opusti mišiće prije duge vožnje ili leta

Putni trening: Opusti mišiće prije duge vožnje ili leta

Foto: Shutterstock

SJEDENJE u autu, vlaku ili avionu može uzrokovati ukočenost i bolove u mišićima, no to ne treba uvijek biti tako! Ovaj trening dizajniran je tako da spriječi upravo te simptome, te da te opusti i pomogne ti da uživaš na putovanju.
 
Za vježbe ti nije potrebna oprema, a idealno je izvesti ih prije no što kreneš na put. Set vježbi ponovi dva do tri puta bez stanke.
 
Vježbe:

Dinamično zagrijavanje
 
Stani ravno i zategni trbušne mišiće, zakorači lijevom nogom unaprijed, a desno koljeno digni do prsa te ga zagrli rukama. Zatim zakorači desnom nogom, pa uhvati lijevo koljeno ispred prsa.
 
Zakorači lijevom nogom unatrag, savij desno koljeno unatrag, desnom rukom drži desni gležanj, a lijevu ruku ispruži iznad glave, pokraj uha. Ponovi isto drugom nogom.
 
Napravi dva ponavljanja.

Hodajući iskorak oko svijeta
 
Napravi veliki korak unaprijed lijevom nogom, savijajući oba koljena i spuštajući se u iskorak. Istovremeno gornji dio tijela okreni ulijevo, a ruke postavi iznad glave tako da se dodiruju (kao da rukama oblikuješ krug). Zakorači suprotnom nogom unaprijed, a torzo okreni na drugu stranu. Ponovi dva puta svakom nogom.
 
Ratnik III
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Postavi se u pozu ratnika I s desnom nogom ispred, koljenom savijenim iznad gležnja, a lijevom nogom ispruženom iza (peta neka bude podignuta, a ruke iznad glave, s dlanovima usmjerenim unaprijed)
 
Prijeđi u pozu ratnika III naginjući torzo naprijed i podižući lijevu nogu na razinu bokova (ruke neka ostanu dignute). Moraš tvoriti ravnu crtu od lijeve pete do glave. 
 
Napravi dva ponavljanja, jedno na svaku stranu.
 
T-I ekstenzije
 
Lezi na trbuh s rukama ispruženim u razini ramena, palčevima usmjerenim prema gore, a rukama u širini bokova. Ispruži kralježnicu i podigni prsa s poda.
 
Probaj podignuti prsa malo više, a istovremeno digni i bedra te istegni ruke unatrag pokraj bokova. Pripazi da ti je pogled usmjeren ravno ispred kako ne bi došlo do ozljede vrata. Ponovi dva puta.
 
Izdržaj
 
Spusti se u plank na podlakticama, s podlakticama u širini ramena, zategnutim trbušnim mišićima i nogama u širini bokova. Probaj približiti lopatice gurajući ramena unatrag. Ponovi par puta, a zatim nekoliko puta guraj ramena unaprijed, kao da pokušavaš prsa približiti tlu.
 
Deva
 
Sjedni na potkoljenice i ruke stavi iza bokova. Istegni kralježnicu, podigni prsa, a glavu gurni unatrag (kao da pada na leđa). Probaj lagano približiti prste petama i zadržati položaj deset sekundi. Ponovi dva puta.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara