Tijelo kao tvrtka: Planiranje, kontrola i korekcije!

Foto: Shutterstock

ČESTO kada govorimo o bavljenju sportom u prvi plan stavljamo zdravlje i lijep izgled kao rezultat. Međutim, iza cijele te priče stoji još puno toga. Povukao bih paralelu između treninga, prehrane i svakodnevnog života. Počevši od famoznih zdjelica i kuhanja te pripreme hrane unaprijed. Mnogi očekuju da mogu ostvariti rezultate bez pomnog planiranja i provedbe svih tih planova.

Zamislimo naše tijelo kao jednu tvrtku u nastajanju, za koju nam je cilj da ostvari dobit na kraju godine. Prvo i osnovno moramo imati viziju o onom što želimo raditi, nakon toga moramo napraviti plan kako to ostvariti i nakon toga krećemo u samu provedbu istog. Naravno da to na papiru sve izgleda lagano dok u stvarnosti sve to ide puno teže i drugačije. Da bismo vidjeli ide li naša tvrtka pravim putem moramo s vremena na vrijeme provoditi razne analize, kontrole i na osnovu toga provoditi korekcije kako bismo išli u zadanom smjeru. Nakon određenog vremena možemo dobiti pokazatelje jesmo li na pravom putu ili ne.
 
Isto tako je i sa samim treningom i izgradnjom našeg tijela. Planiranje, kontrola i korekcije. Sve to možemo ostvariti ako se uhvatimo posla kako se spada. Stoga nije rijetkost da se razni vrhunski (pa čak i oni manje uspješni, ali s dobrom radnom etikom) sportaši nakon bogate sportske karijere okrenu uspješnom privatnom poslu.
Bavljenje sportom zahtijeva red, rad i disciplinu i jedino se tako može nešto postići. Odlazak na trening dok cijelo društvo ide van, pripremanje hrane dok drugi jedu što hoće i kad god hoće, svakodnevni trening na visokom nivou, nekada čak i dva puta dnevno, iscrpljivanje, gladovanje, pobjede, porazi sve je to sastavni dio života jednog sportaša. I ne odražava se sve ovo samo na sportski rezultat nego i na cjelokupni život. Toliko uspona i padova, poraza i pobjeda, ponovnog kretanja ispočetka, pitanja "Što je meni ovo trebalo?" za rezultat u većini slučajeva ima zdravog i jakog pojedinca koji se osim na sportskom borilištu može u koštac uhvatiti sa svakim problemom u životu jer zna kako se treba boriti. Sport je nešto predivno i osim dobrog izgleda i zdravlja donosi još puno toga dobrog što svako od nas može iskoristiti u svakodnevnom životu.
 
Izvor: Fit-team
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara