Ako osjećate bol u vratu, ovo je način kako ga se riješiti

Ako osjećate bol u vratu, ovo je način kako ga se riješiti
Foto: Instagram

BOL u vratu najčešća je vrsta bola koju čovjek proživljava u životu. 

Točno je da neki uzroci bolova u vratu nisu pod vašom kontrolom. S druge strane, postoji mnogo načina kako možete smanjiti rizik.

Za početak je bitno pogledati način na koji spavate.

Postoje dva položaja spavanja koji smanjuju bol u vratu i leđima.

Ako spavate na leđima, odaberite zaobljeni jastuk koji će pratiti vašu liniju vrata, a to se može postići i umetanjem malog jastuka u obliku valjka ili korištenjem posebnog jastuka koji ima ugrađenu potporu za vrat.

Pokušajte koristiti jastuk od perja koji lako prati liniju vašeg vrata ili jastuk s memorijskom pjenom koji je u skladu s konturama glave i vrata. Izbjegavajte korištenje previsokog ili tvrdog jastuka koji onemogućava da savijete vrat preko noći, što može rezultirati jutarnjim bolovima ili ukočenosti.

Ako spavate na boku, držite kralježnicu ravno i koristite jastuk koji će vašu kralježnicu i glavu držati u istoj ravnini.

Kad se vozite u avionu, vlaku i automobilu ili samo gledate televiziju, jastuk u obliku potkove može poduprijeti vrat i spriječiti da vam glava pada na stranu, što također može uzrokovati bolove i ukočenost. Međutim, jastuk ne smije biti ni prevelik kako vam vrat ne bi gurao prema naprijed, zbog čega biste opet mogli osjetiti bolove.

Ako spavate na trbuhu, to loše djeluje na vašu kralježnicu jer su leđa iskrivljena, a vrat okrenut u stranu.

Pokušajte noć započeti spavajući na leđima ili na boku, u dobro podržanom i zdravom položaju.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara