Ako se pitate je li u redu nositi nakit dok vježbate, imamo odgovor

Ako se pitate je li u redu nositi nakit dok vježbate, imamo odgovor
Foto: Instagram

OVISNO o vrsti nakita s kojim vježbate, već par treninga može uništiti vaš omiljeni modni dodatak.

"Ako nosite nakit od čistog zlata, znoj i ulje s vaše kože neće ga oštetiti. Kao što ste primijetili, srebro s vremenom može potamniti, postati prljavo sivo ili crno, pogotovo ako ga nosite dok se znojite. Ali lako se čisti mlakom vodom, blagim sapunom i četkicom za zube", objašnjava Lisa Rueff, učiteljica joge i dizajnerica nakita. 

Međutim, manje skupocjeni nakit izrađuje se od materijala poput nikla, bakra i mjedi, a može korodirati ako je izložen znoju. 

Čak i pozlaćeni nakit, koji se izrađuje dodavanjem tankog zlatnog sloja na drugi metal, poput recimo bakra, može uništiti korozija ako ga nosite na treningu.

Iako će kvalitetnije marke istaknuti materijale koji se koriste u njihovom nakitu, većina nakita koji ćete pronaći u tržnom centru neće otkrivati od čega su izrađeni. 

Napomena za ljubitelje plivanja: Soli i kemikalije, poput klora koji se koristi u bazenima, kao i sol iz mora, mogu nanijeti još veću štetu vašem nakitu od znoja, čak i visokokvalitetnom nakitu poput čistog zlata. 

A ako s nakitom idete pod tuš, isperite ga blagim sapunom i na kraju ga dobro osušite kako biste spriječili oštećenje.

Osim štetnih kemijskih reakcija koje se događaju kada se znojite, određene vrste vježbi također mogu ogrebati i uništiti nakit. 

"Mekši metali poput zlata i srebra mogu se savijati prilično lako kao rezultat utjecaja dizanja utega ili korištenja strojeva u teretani", kaže Harry Dao, dermatolog. 

Budite oprezni ako vaši treninzi uključuju utege poput bučica i šipki.

Kako vježbanje s nakitom može oštetiti vašu kožu

Ne samo da vježbanje s nakitom može uništiti vaš omiljen nakit, već može utjecati i na vašu kožu.

Oni jeftiniji osnovni metali - bakar, nikal i mjed, ako korodiraju, mogu vam obojiti kožu, često je ostavljajući crnkastu ili zelenu.

Ali to može i nakit s pozlatom i onaj od srebra. 

"Budući da je sloj zlata u pozlaćenom nakitu jako tanak, također može stvoriti crne ili zelene mrlje na koži", kaže Rueff. 

A budući da legura srebra sadrži malo bakra, on može uzrokovati tamne promjene boje kože.

Za i protiv nošenja nakita pri vježbanju

Odjeću za vježbanje možete i dalje začiniti nakitom - sve dok se držite pravih materijala i stilova.

Prvo, izbjegavajte nošenje nakita od nikla, mesinga, bakra i pozlata kada se znojite.

Umjesto toga birajte čisto zlato i srebro.

Da biste umanjili rizik od reakcije na nakit tijekom vježbanja, posebno jeftiniji, preporučuje se nanošenje malo vazelina na kožu oko vašeg nakita. 

Nakit možete premazati i prozirnim lakom za nokte kako biste spriječili nastanak tamnih mrlja na koži.

Ako su vaša koža ili piercing skloni iritacijama, nakon što ste se oznojili dobro očistite i osušite svoj piercing i nakit. 

Uostalom, tamna, vlažna okruženja, poput rupe vašeg piercinga, idealno je mjesto za bakterije. I svakako izbjegavajte nositi prstenje dok koristite bučice i šipke s utezima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara