Ako u teretani provodite više od 13 minuta, tratite vrijeme, kaže znanost

Ako u teretani provodite više od 13 minuta, tratite vrijeme, kaže znanost
Foto: 123RF

AKO ste ograničeni vremenom i niste preveliki fan vježbanja, vjerojatno želite što brže napustiti teretanu.

Kako bi otkrili koliko je doista vremena i truda potrebno uložiti da bi se trening isplatio, znanstvenici su proveli istraživanje, a rezultate objavili u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise.

Okupili su 34 fit osobe i odredili im tri fitness rutine. Sve skupine su izvodile istih sedam vježbi koje su dovoljno teške i iscrpljujuće za mišiće kroz osam do 12 ponavljanja, tri puta tjedno kroz osam tjedana. Prva skupina radila je samo jedan set vježbi, druga tri, a treća pet. 

Duljina treninga je varirala u svakoj skupini. Sudionici prve skupine u teretani su proveli 13 minuta, oni iz druge 40 minuta, a trećima je trebalo čak 70 minuta.

Nakon osam tjedana pokazala se vrlo mala razlika u snazi. Gotovo jednak rezultat ostvarili su pojedinci iz prve skupine, kao i oni iz treće. Jedina razlika je primijećena u masi mišića koja je bila veća kod sudionika treće skupine. 

''Bitno je iscrpiti mišiće tako da se nakon seta vježbi osjećate kao da nemate snage za dalje, osim ako se ne odmorite'', rekao je autor istraživanja Brad Schoenfeld i dodao kako većina ljudi jednostavno ne koristi dovoljno teške utege pa im je potrebno u teretani provoditi više vremena nego što bi trebali u suprotnom slučaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara