Bijela riža za zdravlje srca loša je poput slatkiša, upozoravaju kardiolozi
IMAMO loše vijesti za ljubitelje riže. Nova studija otkrila je da je jedenje previše rafiniranih žitarica jednako loše za srce kao i jedenje previše slatkiša.
Izvješće, koje je proučavalo prehrambene navike i zdravstvenu povijest Iranaca, kaže da je rizik od preuranjene koronarne arterijske bolesti od jedenja bijele riže sličan onom od jedenja "nezdravih šećera i ulja" koji se nalaze u slatkišima.
Studija se fokusirala na skupinu od oko 2500 ljudi. Neki od njih imali su normalne arterije, a neki koronarnu arterijsku bolest. Svaki sudionik odgovorio je na pitanja o prehrani kako bi se utvrdilo koliko često jedu cjelovite i rafinirane žitarice. Istraživači su otkrili da je veći unos rafiniranih žitarica povezan s povećanim rizikom od preuranjene koronarne arterijske bolesti, dok je konzumacija cjelovitih žitarica povezana sa smanjenim rizikom.
Žitarice su "pročišćene" kada se prerade u brašno ili krupicu, što im daje finiju teksturu i dulji rok trajanja, ali eliminira neke ključne hranjive tvari. Međutim, cjelovite žitarice, poput smeđe rižine zobi i kruha od cjelovitog zrna, sadrže cijelo zrno.
"Mnogi čimbenici su uključeni u to zašto ljudi možda konzumiraju više rafiniranih žitarica za razliku od cjelovitih žitarica. Neki od najvažnijih čimbenika koje treba uzeti u obzir uključuju ekonomiju i prihode, posao, obrazovanje, kulturu, dob i slično", rekao je dr. Mohammad Amin Khajavi Gaskarei, glavni autor studije, koja će biti predstavljena na 13. kongresu kardiološkog društva Emirata u Dubaiju na konferenciji koja počinje u petak i traje do nedjelje.
Prema liječniku, prehrana koja uključuje velike količine nezdravih i rafiniranih žitarica može se smatrati sličnom prehrani koja sadrži puno nezdravih šećera i ulja.
Tijelo brzo razgrađuje rafinirane žitarice jer su lišene vlakana, što dovodi do skoka razine šećera u krvi nakon obroka. S vremenom, visoka razina šećera u krvi može oštetiti krvne žile i živce koji kontroliraju srce i uzrokovati stvaranje naslaga na stijenkama arterija.
Izvješće Američkog koledža za kardiologiju i Američkog udruženja za srce iz 2019. preporučuje raznoliku prehranu s naglaskom na unos povrća, voća, mahunarki, cjelovitih žitarica i ribe kako bi se smanjili čimbenici rizika od srčanih bolesti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati