Bol nakon spolnog odnosa može biti simptom endometrioze

Bol nakon spolnog odnosa može biti simptom endometrioze
Foto: 123RF

ENDOMETRIOZA je kronična ginekološka bolest kod koje se stanice sluznice maternice nalaze izvan nje, najčešće u trbuhu, ali i u svim drugim tkivima i organima. 

Kako su ove stanice osjetljive na djelovanje hormona, u trbuhu se ponašaju isto kao i u maternici, rastu i krvare, što može uzrokovati kroničnu bol i stvaranje ožiljaka i priraslica.

Riječ je o stanju koje je prilično teško dijagnosticirati jer se simptomi dosta razlikuju od osobe do osobe. Neki od znakova koji upućuju na endometriozu su bol u trbuhu i donjem dijelu leđa, bolne menstruacije, bol pri obavljanju nužde te neplodnost.

"Ako je vaš odnos bolan, svakako biste trebali posjetiti ginekologa, jer ako bolujete od endometrioze, spolni odnos je taj koji vam može uzrokovati mučninu. Naime, pokretom se pri spolnom odnosu vrši pritisak na osjetljivo tkivo koje raste izvan maternice. No, svakako morate znati da osjećaj mučnine ne mora uvijek biti znak endometrioze", rekla je dr. Leila Frodsham, savjetnica opstetričara i ginekologa.

Liječnici upozoravaju da žene koje pate od endometrioze imaju veću vjerojatnost za nastanak epitelnog raka jajnika. 

Rezultati su objavljeni u Lancet Oncology i pokazali da je endometrioza povezana s više nego trostrukim rizikom nastanka karcinoma svijetlih stanica i više nego dvostrukim rizikom nastanka endometrioidnog tumora, te s povećanim rizikom nastanka low-grade invazivnog seroznog karcinoma.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara