Brza keto dijeta pomoći će vam da smršavite, ali dugoročno nije održiva

Brza keto dijeta pomoći će vam da smršavite, ali dugoročno nije održiva
Foto: Unsplash

AKO znate išta o ketogenoj dijeti, svjesni ste da se radi o poprilično restriktivnom stilu prehrane kojeg se dosta teško držati na duže staze. Bez obzira na to, ova dijeta, koja se temelji na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanom unosu masti, ima veliki broj poklonika koji se zaklinju na njezine pozitivne učinke, poput povećane energije, čišće kože, smanjene želje za šećerom i brzog gubitka kilograma.

Nedavno se pojavila i nova verzija ove dijete kojoj je cilj povećati ove učinke, ali mnogi stručnjaci za zdravlje i nutricionisti upozoravaju da ona i nije baš najbolji odabir ako želite smršavjeti ili početi jesti zdravije.

U osnovi, radi se o kombinaciji tradicionalne keto prehrane i povremenog posta koji uključuje razdoblja u kojima se konzumira hrana i razdoblja kada se osim tekućine (voda, kava i čaj) ne konzumira ništa. Jedan od najčešćih stilova povremenog posta je metoda 16:8 u kojoj se 16 sati posti, a 8 sati se može jesti.

Kod brze ketogene dijete cilj je doći do toga da se konzumira samo jedan obrok dnevno (po smjernicama keto prehrane), a smanjenim unosom ugljikohidrata želja je dovesti tijelo u stanje ketoze u kojem se zbog nestašice ugljikohidrata troše masnoće, što može dovesti do gubitka kilograma.

Ovu dijetu, koju je osmislio Harlan Kilstein (samoprozvani trener i motivator), možete kupiti kao digitalni program, a prema podacima koji su navedeni na njegovoj web stranici, njezin smisao je pojednostaviti proces mršavljenja i pomoći ljudima da ne vrate izgubljene kilograme.

Nutricionistica Hillary Cecere smatra da i keto i brza keto dijeta mogu rezultirati gubitkom kilograma.

„Svaki put kada je ograničen unos hrane i dolazi do deficita kalorija, doći će i do gubitka kilograma, a naravno, ako vam je vremenski interval u kojem jedete kraći, bit će i manja mogućnost da pretjerate s količinom hrane.“

Bez obzira na to, Cecere ne podržava ovu vrstu dijete kao zdravi način prehrane.

„Ova dijeta je neodrživa i čim se prestanete pridržavati tog režima, doći će do povratka težine. Uz to, ovakva prehrana izbacuje jako puno nutritivnih namirnica i nikako dugoročno ne može biti zdrava za vaš organizam.“

Cecere napominje da je ključno odabrati režim prehrane koji ćete dugoročno moći održavati kako biste zadržali željenu težinu. Postoji mnogo načina na koje možete izgubiti kilograme i prema njezinom mišljenju, ako ketogena prehrana nije nešto što vam odgovara, bolje je da nađete drugi model mršavljenja.

Također, kombinacija keto dijete i povremenog posta nije baš najnovija ideja. Post se i inače često kombinira s prehranom koja ima visok udio masnoća i proteina jer oni olakšavaju razdoblje posta i smanjuju osjećaj gladi. Razlika kod keto dijete je inzistiranje na jednom obroku dnevno i specifičnom modelu posta kojeg se treba pridržavati.

„Kombiniranje jako restriktivne dijete s dugim razdobljima posta nije dobro“, smatra stručnjak za prehranu Scott Keatley.

„Tijelo će uništiti vlastite mišiće za energiju ako unos hrane nije dovoljan", izjavio je Keatley komentirajući dijetu i dodao: „Ovakva dijeta lako može uništiti bubrege i jetru te naštetiti srcu jer organizam ne raspoznaje otkud točno uzima zamjensku energiju.“

Treba dodati da i normalna keto dijeta može imati neke ne pretjerano ugodne nuspojave. Hoćete li odabrati ovu dijetu ili ne, u potpunosti je vaš izbor, no stručnjaci generalno upozoravaju da duga i ekstremna razdoblja posta u kombinaciji s jako restriktivnom dijetom nikako ne mogu predstavljati održivi način prehrane. Što god na kraju odlučili, uvijek se savjetujte s liječnikom prije nego što krenete u promjenu načina prehrane jer vam posljedice mogu biti trajne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara