Čokoladna jaja mogu sadržavati tjednu dozu šećera, oprezno ih konzumirajte

Čokoladna jaja mogu sadržavati tjednu dozu šećera, oprezno ih konzumirajte
Foto: 123RF

JEDNA od najdražih slastica za Uskrs svakako su čokoladna jaja. No stručnjaci upozoravaju da prije nego što navalite na njih provjerite na deklaracijama koliko šećera sadrže. 

Velika čokoladna jaja naših robnih marki znaju sadržavati i preko 250 grama šećera, što je uistinu mnogo, ako znamo da jedna žličica šećera iznosi četiri grama. 

Ženama se tako, primjerice, ne preporučuje više od 25 grama šećera dnevno, odnosno šest žličica, kažu iz Svjetske zdravstvene organizacije. 

Djeci se, u dobi od četiri do šest godina, savjetuje ne jesti više od 19 grama šećera dnevno. 

Nekim je čokoladnim jajima i unutrašnjost dodatno ispunjena slatkišima što ih čini pravim šećernim bombama. 

"Na deklaracijama potražite ugljikohidrate i obratite pozornost na dio gdje piše koliko se šećera nalazi u 100 grama proizvoda. Ako je riječ o više od 15 grama, previše je", savjetovala je dijetetičarka Pauline Dunne iz Diabetes Irelanda.

"Uživajte u njima, no nemojte pretjerati", poručila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara