Dan dijabetesa: 14 fantastičnih namirnica za dijabetičare baš kao i za prevenciju ove raširene bolesti
Foto: 123rf
DIJABETES bilo kojeg oblika sve je raširenija bolest u svijetu i Hrvatska u tom pogledu ne samo da nije iznimka već je s obzirom na sustavan porast broja oboljelih svrstana među zemlje visokog rizika, posebno u grupaciji oboljelih od dijabetesa tipa 1 koji je u našoj zemlji veći od prosjeka europskih zemalja gdje iznosi 3,9 posto. Samim time, rizici od oboljenja više nisu toliko imaginarni jer ova bolest doslovno naslijepo napada i osim što genetika tu igra važnu ulogu, prehrana je ustvari ta koja najviše utječe na rizike i oboljenja. A s obzirom da pričamo o bolesti koju je relativno lako preduhitriti, a gotovo nemoguće izliječiti jednom kada obolite - važno je znati da je upravo po ovom pitanju hrana najbolji lijek. A s obzirom da se baš danas diljem svijeta obilježava Međunarodni dan dijabetesa pravo je vrijeme da otkrijemo barem minimalno što možemo otkriti - 14 supernamirnica koje bi dijabetičari morali konzumirati na svakodnevnoj bazi, baš kao i zdravi ljudi kako bi prevenirali ovu bolest modernog doba. Riječ je o super hrani za dijabetes, popis je objavljen na stranici Prevention.com, a kako stoji u članku, odabrali su ih dijetetičari i liječnici i to zato što su sve one odreda bogat izvor četiriju važnih nutrijenata - vlakna, omega 3, kalcij i vitamin D, a koji odlično djeluju na regulaciju šećera u krvi.
1. Grah
Grah ne samo da vas duže drži sitim i odlično regulira šećere u krvi, on je super i u borbi protiv kolesterola. Oko pola šalice crnog graha ima oko 7 grama vlakana. Bijeli je grah pak još bogatiji kalcijem - oko pola šalice dat će vam oko 100 mg kalcija što je oko 10 posto dnevne potrebe, a pun je i proteina te zdravih masnih kiselina.
Možete ga dodati salatama, juhama, smoothiejima.
2. Mliječni proizvodi
Kažu da ne postoje bolji izvori kalcija i vitamina D zajedno od onih koje nalazimo u mliječnim proizvodima - posebice svježim sirevima i jogurtima. Postoji jedna studija koja kaže da bi žene posebno trebale voditi računa o dovoljnom unosu mliječnih proizvoda - jer kako kažu zaključci - žene koje su dnevno konzumirale mliječne proizvode i kroz njih dobivale minimalno 1,200 mg kalcija te oko 800 IU vitamina D na dan - da su za čak 33 posto prevenirale nastanak bolesti. A to znači da bi, ako ne konzumirate dovoljno takvih namirnica svakako trebali pojačati dozu - mlijeko umjesto soka protiv žeđi, jogurti kao napitak ili u kombinaciji sa žitaricama, svježi sir kao samostalni obrok, dodatak jelima, desertima.
3. Losos
Nema stručnjaka koji u ovoj priči neće spomenuti super lososa kao jednog od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina koje su neophodne ljudskom organizmu u borbi protiv bolesti srca i krvnih žila, protiv upala te za jaču otpornost inzulina. samo 85 grama lososa dnevno dat će vam potrebnih 1,800 mg omega 3 masnih kiselina. Ako ga pritom konzumirate redovito - minimalno jedan do dva puta tjedno - svježe pečenog ili onog iz konzerve, već ste učinili jako puno za svoje zdravlje.
4. Tuna
Tuna je slična lososu, ali s nešto manjem udjelom - na 85 grama dobit ćete oko 1.300 mg omega 3 masnih kiselina te znatan udio vitamina D, no kako je tuna puna žive ne treba je konzumirati u istoj mjeri kao i losos - maksimalno oko 340 grama tjedno. Možete je jesti svježe pečenu ili onu iz konzerve koju možete u manjem omjeru stavljati u svoje zdrave salate.
5. Ječam
Ječam je ona vrsta žitarica koja se relativno rijetko jede, a trebali bi jer je silno bogat topivih vlakana među kojima je posebno važan beta-glukan. Istraživanja pokazuju da konzumacija barem 3 grama beta glukana što odgovara nekoj normalnoj porciji ječma, može sniziti kolesterol za čak 8 posto. Zahvaljujući obilju vlakana ječam također može pomoći pri regulaciji šećera u krvi.
6. Zob
Baš kao ječam i grah i zob je odličan saveznik dijabetičarima zbog tolikog obilja vlakana - oko pola šalice zobi ima čak 4 grama vlakana, a sva istraživanja pokazala su da je upravo zob odlična za snižavanje lošeg kolesterola i povećati otpornost inzulina. A možete je konzumirati na puno načina - najjednostavnije - u zdjeli, a možete ih svakako dodati i u druga složenija jela.
7. Bobičasto voće
Ovo su najbolji prirodni slatkiši, puno zdraviji od ijednog drugog jer su krcate vlaknima, antioksidansima i zdravim šećerima. Šalica kupina ima oko 7,6 grama vlakana, dok su borovnice nešto manje bogate - imaju oko 3,5 grama vlakana (po šalici), ali sve je to dovoljno da slatkiše zamijenite ovim zdravim varijantama. I znajte da postoji studija u kojoj su ljudi kojima su prijetile bolesti srca i krvožilnog sustava za 8 tjedana redovne konzumacije bobičastog voća uvelike smanjili krvni tlak i napunili se dobrim kolesterolom.
8. Datulje
Možda vam izgledom ne spadaju u omiljenije namirnice, no ako osjetite glad za slatkim samo jedna datulja dat će vam i više nego što se poželjeli. O više da i ne govorimo jer ako ste dijabetičar i žudite za slatkim, s datuljama nikada nećete pogriješiti jer ćete se, osim zdravim šećerima, napucati i s dovoljno antioksidansa - znatno više nego što će vam pružiti grejp, naranče, pa čak i brokula.
Osim što ih možete jesti same ili za još hranjiviju varijantu - u kombinaciji s orasima i orašastim voćem, možete ih slobodno stavljati i kao prirodno sladilo u kolačima.
9. Zeleno lisnato povrće
Špinat, blitva, salate, ali i korjenasto povrće kao što je repa - sa samo jednom šalicom dobit ćete oko 3 do 6 grama vlakana te od 100 do 250 grama kalcija.
Kombinacije za jelo - bezbrojne, posebno ako pazite da ih ne kuhate skroz do kraja, odnosno, većinu "zelenjave" uopće ne morate obrađivati već jesti sirove.
10. Leća
Ukoliko nemate pretjeranu naviku jesti leću, znajte da vam je to jedna velika greška, a evo i zašto: Samo jedna šalica kuhane leće dat će vam čak 16 grama vlakana te oko 360 mikrograma folne kiseline, što je izuzetna količina jer je odraslom čovjeku dnevno potreban unos od oko 400 mikrograma. Dakle, jednom šalicom leće gotovo da ćete doseći optimalnu dnevnu količinu folne kiseline, a počastit ćete se sigurno i dobrom dozom proteina i drugih vitamina i minerala.
11. Lan
Možda jesu male, ali sjemenke lana izuzetno su snažne za vaše zdravlje - posebno za vaše srce i krvne žile jer su prepune vlakana i alfa-linolenske kiseline (ALA), koje tijelo pretvara u omegu-3. Doista, nema studija koja nije potvrdila iznimnu zdravstvenu učinkovitost sjemenki lana koje se, kao što vjerojatno već i sami znate, mogu koristiti u brojnim jelima i tako jamčiti bolje zdravstveno stanje srca, krvnih žila, a super će regulirati šećere u krvi i sniziti loš kolesterol.
12. Orasi
Samo 28 grama oraha dnevno dat će vam dovoljno zdravlja, no kako su sami orasi dosta kalorični ne treba s njima pretjerivati, posebno ako pazite na svoju liniju. Ali zato spomenutu količinu koja odgovara količini od oko 7 cijelih oraha - učinili ste dovoljno za svoje zdravlje, a i sami znate da ih možete grickati zasebno ili dodatnim salatama i slatkim jelima.
13. Maslac od kikirikija
Vjerovali ili ne, ali stručnjaci za dijabetes na svom će popisu imati i maslac od kikirikija jer je dokazano da može smanjiti rizik od dijabetes. Njegova tajna vjerojatno leži i količini vlakana - dvije žlice imaju oko 2 grama vlakana, a s obzirom da je maslac super ukusan i fin važno je znati da je prepun mononezasićenih masnih kiselina koje su zdrave za vaše srce. No, kako je maslac od kikirikija, poput oraha, bogat kalorijama, valja ga ipak konzumirati umjereno.
14. Tamna čokolada
Ukoliko već patite od dijabetesa zdravo slatko su čokolade s velikim udjelom kakaa, ne samo zato što ćete njome suzbiti želju za slatkim već i zato što je tamna čokolada prepuna flavonoida (antioksidansa) zbog čega je dobra u borbi protiv lošeg kolesterola i snižava krvni tlak, no kako je puna kalorija - oko 28 grama tamne čokolade sadrži čak 136 kalorija i 8,5 grama masti, pa zaista pazite da ne pretjerujete.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati