Doris Pinčić otkrila kako priprema zdravu biljku za koju mnogi ne znaju da je jestiva

Doris Pinčić otkrila kako priprema zdravu biljku za koju mnogi ne znaju da je jestiva
Foto: Instagram

OBIČNA kopriva je vrsta samonikle jestive biljke roda Urtica koja raste na zapuštenim mjestima kao korov. Prekrivena je dlačicama koje ispuštaju mravlju kiselinu te žare u dodiru s kožom pa mnogi u širokom luku zaobilaze koprivu.

No mnogi ne znaju da je kopriva jedna od najsvestranijih biljaka te da je jestiva. Bogata je vitaminima A, C, K i D, karotinom, ali i mineralima poput željeza, fosfora i kalcija. Zbog željeza primjenjuje se kod slabokrvnih osoba jer utječe na stvaranje većeg broja crvenih krvnih zrnaca. Moguće ju je pripremati na različite načine, a koristi se i za čaj. Čaj od listova koprive je koristan za izlučivanje mokraće kod ljudi koji imaju problema s mokraćnim mjehurom, čisti kriv, a potiče i izmjenu tvari u organizmu. U narodnoj medicini se koristi i za liječenje probavnih tegoba, tuberkuloze, reumatskih tegoba te visokog krvnog tlaka. Kopriva je često i jedan od sastojaka šampona za kosu jer povoljno djeluje na vlasište, a sušenjem biljke može se dobiti i brašno od koprive koje je bogato proteinima, kalcijem i fosforom.

Osim što je izuzetno moćan lijek iz prirode, pripravci od koprive mogu se koristiti i u vrtu kao gnojivo, ali i za uklanjanje štetočina s biljaka.

No važno je znati da se kopriva ne smije koristiti neprokuhana jer može oštetiti bubrege. 

Dok je mnogima drugima kopriva prava nepoznanica, televizijska voditeljica Doris Pinčić Rogoznica je odlično upoznata s njezinim dobrobitima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Doris Pinčić Rogoznica (@dorispincicrogoznica_doda)

"Pronašla sam koprivu koja raste k'o luda uz ovaj zid pa ću mu se često vraćati", napisala je na Instagramu te dodala: "Kopriva me jako podsjeća na djetinjstvo i na moju babu Evu. Ona ju je toliko često brala da je kopriva valjda odustala od ideje da joj opeče ruke".

Usput je otkrila i svoja dva omiljena načina pripreme koprive.

"Ja se mislim hoću li je danas staviti u štrudlu ili juhu", zapitala se te je priznala kako je "zahvalna jer pronaći ovakvo blago nasred puta velika je stvar".

Ako i sami želite isprobati juhu od koprive, potrebno vam je:

Oko 300 grama mladih listova koprive

1 luk

1 veći krumpir

1 mrkva

1 režanj češnjaka

sol i papar po želji

malo maslinovog ulja

Priprema:

1. Koprive dobro oprati u nekoliko voda.

2. Na ulju popržiti luk.

3. Dodati vodu te kada ona proključa dodati narezan krumpir, mrkvu te češnjak. 

4. Desetak minuta prije nego je povrće kuhano dodajte i koprivu te začinite.

5. Kada je povrće kuhano usitnite ga štapnim mikserom kako biste dobili gustu juhu.

6. Ako je juha pregusta možete dodati još vode, a mnogi ovu juhu najradije serviraju uz žlicu kiselog vrhnja.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara