Dvoje najstarijih ljudi na svijetu je iz Francuske. Evo što je u toj zemlji drugačije

VEĆINA ljudi može samo sanjati o tome da doživi stotu, ali dvije žene živjele su daleko više od toga. Obje spadaju među najstarije ljude na svijetu i obje su iz Francuske.
Vjeruje se da je Jeanne Calment bila najstarija osoba ikad. Umrla je 4. kolovoza 1997. u dobi od 122 godine i 164 dana. Donedavno je najstarija osoba na svijetu bila časna sestra Andre, koja je 17. siječnja 2023. preminula u dobi od 118 godina.
"Teško je odrediti što točno pomaže ljudima da žive 100 godina s obzirom na različita ponašanja superstogodišnjaka", kaže demografkinja Jean-Marie Robine, koja proučava odnos zdravlja i dugovječnosti.
Ali postoje određeni čimbenici koji Francuzima daju prednost u pogledu dugovječnosti, smatra Robine. Koji su to, doznajte u nastavku.
Obrazovanje je besplatno
"Najobrazovaniji ljudi imaju dulji životni vijek. Više cijene dugovječnost i dobro zdravlje. Imaju i više znanja o tome kako sačuvati zdravlje", ističe Robine.
Obrazovaniji ljudi također bolje razumiju koju hranu trebaju jesti za dugovječnost i koje vježbe trebaju uključiti u svoju svakodnevicu.
Zdravstvena skrb je besplatna
Zemlje s najvećim očekivanim životnim vijekom, uključujući Francusku, Japan i Dansku, pružaju besplatnu zdravstvenu skrb.
"I to je važna razlika zbog koje gube zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske i Sjedinjenih Država", kaže Robine uspoređujući životni vijek u različitim zemljama.
Pristup boljoj hrani
"Stanovnici južne Francuske, gdje su rođene Jeanne Calment i sestra Andre, pridržavaju se mediteranske prehrane", kaže Robine.
Mediteranska prehrana daje prednost voću, povrću, cjelovitim žitaricama, morskim plodovima i zdravim masnoćama, dok ograničava ili izbacuje konzumaciju crvenog mesa, mliječnih proizvoda i slatkiša.
"Kada usporedite sjever Francuske s jugom, dvije su godine razlike u životnom vijeku, što se djelomično može pripisati prehrani. Vrijeme je također važan faktor jer su zime i ljeta na jugu Francuske ugodniji nego na sjeveru", dodaje.
O prehrani u drugim zemljama Robine kaže da "ljudi jedu previše masnoće i soli".
