Evo koje promjene se mogu dogoditi vašem tijelu ako počnete redovito plivati

Evo koje promjene se mogu dogoditi vašem tijelu ako počnete redovito plivati
Foto: Pexels

PLIVANJE bi moglo biti vaš put do zdravog tijela i duše, bez obzira na godine. Ne samo da ćete uz pomoć njega razgibati cijelo tijelo, već plivanje također pomaže onima koji se bore s depresijom oslobađajući dobre endorfine koji pokreću pozitivne osjećaje. Ali to nije jedini značaj koji vam ova aktivnost može donijeti.

Bright Side je izdvojio nekoliko impresivnih načina na koje redovno plivanje može utjecati na vaš život.

1. Vaša pluća će bolje raditi

Redovno plivanje može biti dobar način jačanja pluća. U stvari, istraživanje nam potvrđuju da plivanje ima prednost u odnosu na jogu kada je u pitanju poboljšanje rada pluća. To je zato što plivanje omogućuje povećanje elastičnosti mišića pluća i grudnog koša.

2. Vaši zglobovi će biti jači

Budući da plivanje, odnosno voda, podržava gotovo 90 posto vaše težine, to je savršena vrsta vježbanja za one koji se bore s bolestima zglobova, poput artritisa. To znači da vam plivanje može pomoći umanjiti rizik od pogoršanja artritisa tako što ćete redovito vježbati mišiće.

3. Ojačat će vam leđa

Ako patite od kroničnih bolova u leđima, kao što je išijas, tada vam plivanje može pomoći da ojačate mišiće na području leđa.

4. Sporije ćete stariti

Prema jednoj studiji, plivanje 3 do 5 puta tjedno odgađa proces starenja, ne po godinama, već desetljećima. Studija kaže da je to dijelom posljedica mišićne snage ljudi koji redovito plivaju.

5. Bolje ćete spavati

Plivanje također čini čuda za vaš um i san. To je zato što je za plivanje utvrđeno da je jedna od ključnih vježbi koja pomaže kod nesanice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara