Evo zašto biste trebali još jednom razmisliti o kupnji unaprijed narezanog voća
DOK U DRUGIM zemljama odavno postoji navika kupnje već narezanog i pripremljenog voća i povrća, kod nas takve namirnice još uvijek nisu osobito popularne. Jedan od razloga je i njihova cijena. No ako i vi sve češće posežete za gotovim voćnim salatama ili narezanim povrćem za salatu, postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati prije nego što ih kupite.
"Narezano voće ima nekih loših strana", primijetio je Max Lugavere, zdravstveni i znanstveni novinar i autor "Genius Foods", u objavi na Instagramu. Kupnja cjelovitih proizvoda obično donosi veće koristi, rekao je.
Kako je rekao u razgovoru za HuffPost, s ekonomskog stajališta je za većinu ljudi cjelovito voće bolji izbor jer je jeftinije.
"Sa stajališta sigurnosti hrane, voće koje je zaštićeno korom ima vrlo nizak rizik od kontaminacije patogenima koji se prenose hranom, poput salmonele i E. coli. Mislim da je cjelovito voće nutritivno najbolja opcija. Ono je i svježije", dodao je.
Ipak, i sam priznaje da takvi unaprijed pripremljeni proizvodi definitivno štede vrijeme. Također, dobar su izbor za neke, poput starijih osoba ili osoba s invaliditetom, koji mogu imati problema s rezanjem ili ljuštenjem.
Narezani proizvodi osjetljiviji su na kontaminaciju
Otprilike polovica svih bolesti koje se prenose hranom u SAD-u potječe od svježih proizvoda kontaminiranih salmonelom, E. coli ili listerijom, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Kad se više postupa s voćem i povrćem, primjerice rezanjem i ljuštenjem, rizik raste, rekao je Bob Brackett, direktor Instituta za sigurnost hrane i zdravlje s Tehnološkog instituta u Illinoisu.
Termičko obrađivanje bi moglo ubiti neke od bakterija, ali puno se proizvoda konzumira sirovo, što povećava rizik. Bilo koje pripremljeno ili pakirano voće ili povrće također treba držati na hladnom kako u vlastitoj kuhinji tako i u trgovini. Ne kupujte ih ako se u trgovini nisu nalazili u hladnjaku, kaže američka Uprava za hranu i lijekove.
Hranjive tvari mogu se izgubiti oksidacijom
Rezanje ili ljuštenje voća i povrća izlaže njihovu unutrašnjost svjetlosti i zraku. To uzrokuje oksidaciju, što može utjecati na teksturu, boju ili okus. Osim toga mogli bi početi gubiti hranjive sastojke.
Vitamini topivi u vodi, poput vitamina C i vitamina B, te neki antioksidanti posebno su osjetljivi na oksidaciju, rekao je Lugavere.
"To možete vidjeti kada izrežete avokado i njegovo meso poprimi smeđu boju. Isto se događa i s jabukom", objasnio je.
To ne znači nužno da unaprijed narezano voće i povrće nije hranjivo. I dalje ćete dobiti vodu, vlakna i neke vitamine, rekao je Lugavere. Samo ih pokušajte pojesti što prije nakon kupnje.
Gotovi proizvodi imaju kraći rok trajanja
Budući da je unaprijed izrezano voće i povrće osjetljivo na oksidaciju, ono neće trajati jednako dugo kao cijelo voće i povrće koje je zaštićeno korom. Dakle, obratite pažnju na datume pakiranja i rok upotrebe.
Unaprijed izrezani proizvodi skuplji su i dolaze s puno plastike
Narezano voće i povrće obično je skuplje od cijelog. Još 2018. Vice je otkrio da su gotovi proizvodi do tri puta skuplji. Takvi proizvodi također su često pakirani u plastiku, što predstavlja ozbiljan rizik za okoliš. Osim toga neke kemikalije u plastici mogu procuriti u hranu i biti otrovne, piše HuffPost.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati