Fascinantne stvari koje se događaju u ženskom tijelu svakog mjeseca

Fascinantne stvari koje se događaju u ženskom tijelu svakog mjeseca
Foto: Pexels

ŽENSKO tijelo proizvodi hormone estrogen i progesteron u različitim količinama. Oni su odgovorni za mrlje na koži, loše raspoloženje i bol tijekom menstrualnog razdoblja.

Od prvog do petog dana ciklusa: Krv može izaći iz bilo kojeg mjesta.

Ciklus započinje prvog dana menstruacije

U ovom se trenutku maternica rješava neoplođenog jajašca, a tijelo proizvodi ogromnu količinu hormona, prostaglandina, koji uzrokuju grčevitu bol u trbuhu i donjem dijelu leđa.

Nekim ženama dolazi do krvarenja iz nosa, očne kapilare puknu, a iz rana počne curiti krv. To se naziva dodatna menstruacija. U osnovi, vjeruje se da nema mjesta na tijelu gdje se menstruacija ne bi mogla dogoditi. U pravilu se to događa jer krvni tlak u tijelu ide iznad normalnog pa kapilare nabreknu i puknu.

Krvarenja postupno nestaju, a masnoća kože se smanjuje. Istodobno se pojavljuje ne tako ugodna pojava - koža postaje izuzetno osjetljiva.

Na početku ciklusa, malo je estrogena u krvi, zbog čega mnoge žene osjećaju nedostatak energije i umaraju se brže nego inače. U iscjetku se mogu pojaviti krvni ugrušci jer se tijelo pokušava zaštititi od pretjeranog krvarenja.

Kako se bliži kraj ciklusa, stara krv koja se skladištila u maternici oksidira i mijenja boju od svijetlo crvene nijanse do tamno smeđe.

Od šestog do 13. dana: Najbolje vrijeme za komunikaciju s ljudima

Razina estrogena raste, osjećat ćete porast energije i postati aktivniji. Lakše je komunicirati s drugim ljudima i poboljšava se orijentacija u prostoru. 

Tijekom ovog razdoblja, u jajnicima se razvija novo jajašce i tijelo se počinje pripremati za mogućnost začeća.

14. - 15. dan: Žena je "najljepša" u ovom trenutku

Jaje je sazrelo i kreće se prema maternici u očekivanju začeća. Ovaj proces ne traje duže od dva dana, a razina estrogena u ovom trenutku je na vrhuncu. Žena postaje izuzetno privlačna, odnosno koža postaje glatka, matirana, baršunasta. U isto vrijeme njezin libido također doseže svoj maksimum.

Zbog visoke koncentracije estrogena, poboljšava se takozvana implicitna memorija (kada osoba izvršava akcije na temelju svog prijašnjeg iskustva, ali to ne shvaća). Kao rezultat toga, mnoge se radnje izvršavaju automatski.

Implicitno pamćenje djeluje i obrnuto - sve što radite tijekom ovulacije ostat će u podsvijesti vašeg mozga. Stoga se ovo vrijeme smatra jednim od najboljih za treniranje vještina, poput vožnje automobila ili učenja jezika.

Estrogen aktivno utječe na hipokampus koji je uključen u pohranu sjećanja. Hormoni djeluju i na amigdalu u mozgu koja je odgovorna za obradu emocija, posebno straha. Kad koncentracija estrogena u krvi dosegne vrhunac, žena donosi najbolje odluke u kritičnim situacijama.

16. - 28. dan: Usporavaju se svi procesi u tijelu

Jaje je napustilo folikulu i na njegovom se mjestu formira žuto tijelo. To je privremena žlijezda koja izlučuje progesteron. Zahvaljujući ovom hormonu, svi se procesi u tijelu usporavaju. Mnoge žene doživljavaju oticanje. Mogu se pojaviti i mali apscesi zbog činjenice da koža postaje masnija.

Što ste bliži prvom danu ciklusa, to će ovi znakovi biti izraženiji.

Libido opada i predmenstrualni sindrom je sve izraženiji. Grudi također postaju osjetljivije. Razina estrogena polako opada i dostiže dno do kraja ciklusa. Ovaj hormon pomaže u suočavanju sa strahom, zbog čega se osjećaj anksioznosti često povećava tijekom predmenstrualnog i postmenstrualnog razdoblja.

Općenito, zbog "igre hormona", možda će biti teže kontrolirati bilo kakve emocije prije menstruacije.

Ako se začeće ne dogodi, žuto tijelo je uništeno i započinje novi ciklus.

Naravno, sve je to pojedinačno – neke žene ne doživljavaju promjene raspoloženja i druge simptome.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara