Filip Pejić za Index Fit otkrio kako se za mečeve stvarno pripremaju UFC borci

Filip Pejić za Index Fit otkrio kako se za mečeve stvarno pripremaju UFC borci

Foto: Index

FILIP Pejić, zagrebačkim dečko koji sa 24 godine živi svoje snove i nada se velikom povratku u UFC. Kao četvrti Hrvat kojem je tako nešto veliko u svijetu borilačkih vještina pošlo za rukom. No, on je dokaz da ništa u životu nije slučajno i da iza uloženog truda stižu i takvi rezultati. .

Našli smo se s njim u njegovom novom American Top Team-u, u jedinoj njihovoj dvorani u Europi, na jednom od njegovih posljednjih treninga uoči odlaska u Grčku gdje se u subotu bori protiv domaće zvijezde Alexisa Savvidisa. I naravno - zanimalo nas je prvenstveno kako kod boraca protječu pripreme, koliko i kako treniraju i kakav im je režim prehrane.

"Znam, izgledam malo umorno, ali vjerujte mi, spreman sa za meč. Živim za te mečeve!", rekao nam je u uvodnim minutama upoznavanja kada nas je dočekao na treningu u modernoj dvorani za CrossFit i borilačke sportove - i jedinoj dvorani u Europi s pravim UFC kavezom. Nažalost - posljednjih dana priprema pred meč Filip odrađuje tek treninge održavanja i to ponajviše u tehnikama na parteru - Jiu-jitsu, hrvanje, malo boksa, pa ga nismo uspjeli doživjeti u aktivnijem izdanju, no iza njega su stvarno "divlji i teški" MMA/CrossFit dani.S obzirom da smo Index Fit rubrika više nas je zanimala baš ta fit strana ove velike sportske priče mladog dečka koji se upisao kao četvrti UFC borac iz Hrvatske. No, iako je priča s UFC-om službeno "na ledu" Filip zna da sve što radi, sav trud koji ulaže, svaki dan, radi samo da se opet vrati UFC-u. I zato znajte da njegovi treninzi i njegov režim prehrane ne protječu u zezanciji.

Za početak Filipe moramo te pitati što je s UFC-om, kada se vraćaš i zašto si uopće trenutno van te priče?


"Vraćam se nadam se nakon još tri meča. Ovaj za koji sam spremam, vjerujem, nikad spremniji, a onda ću odraditi još dvije borbe pa opet u pregovore. Dali su mi dobre uvjete, ja sam izgubio meč i sada oni žele da im se vratim s još malo iskustva. Ali to želim i ja.

Zašto si izgubio meč?

Iskreno - bio sam jako iscrpljen zbog skidanja toliko kila. Moja normalna kilaža je oko 75 kilograma, a onda sam se borio sa 61 kg. Više nikada ne idem u meč tako izgladnio. To me iscrpilo i jednostavno sam izgubio. Ali sam puno naučio od te borbe.Onda si se borio sa 61, sada si ipak dobio neku međukategoriju od 68 kilograma?

Htio sam ja i 70, ali nije išlo. Te posljednje pripreme mi najteže padaju jer moram skidati kilažu i trenirati što me dosta iscrpljuje, ali jedva čekam vaganje da nakon njega mogu navaliti i malo ojačati do meča. Do tad me čeka još nekoliko dana žitarica, piletine, povrća, bez ugljikohidrata i 5 litara vode dnevno. I na kraju još i sauna. Taj dio priprema mi baš nije drag, ali sve činim samo da u meč uđem savršeno spreman. Sa shakeovima pomiješanih samo s vodom, da me dignu prije meča.

Znači sada si na "održavanju" i "čišćenju"?

Da, da - tako nekako. Ali, to svi borci prolaze. I moj protivnik sada vjerojatno muku muči s istim problemima i istim tipom finiša u pripremama. Svi se trudimo ući u nižu kategoriju, to nije tajna naravno - tamo gdje ćemo ipak biti jači i možda veći. Zato je taj posljednji dio priprema onako lagan, malo zamara, ali zato glava ima prilično vremena za razmišljanje.A kakve su prave pripreme, kakav ti je onda režim, što onda jedeš i koliko treniraš?

Onda jedem sve! Mmm. Šalim se, uh.

Treniram dva put dnevno - 11-12 treninga tjedno, a subotom trčim na Sljeme. Nedjeljom odmaram.

Na treningu - kada su bile najžešće pripreme radio sam sve - za izdržljivost i snagu. Utezi i to - ne znam ja ni kako se to sve zove - radim sve i to divlje. Ali nema kod nas dizanja utega, mi ne pumpamo mišiće. Kod nas se s utezima skače, divlja, svako opterećenje je dobro došlo i to ne samo za dizanje snage već za eksplozivnost, za okretnost. I svaka se serija radi po 5 minuta - da sve bude podređeno simulaciji jedne runde. Sad se baziramo na takav CrossFit. A to je samo taj dio priprema. Gdje je još i boks, Muay thai, hrvanje i jiu-jitsu. Sa mnom rade četiri trenera i treniram s drugim MMA borcima. Nekada odradimo neki fajt, često naravno treniram i s fokuserima tako da - kad su pripreme u tijeku onda sigurno ne izgledam ovako - mirno.

Stvarno, došli smo na statičan trening, čuvaš snagu, radiš još na tehnici, izmorila te malo prehrana, ali spreman si?

K'o nikada. Vjerujem u sebe, sve sam bolji, iako - a ne možeš se uvijek zapravo spremiti 100 posto. Uvijek ima prostora za poboljšanje.Čeka ga meč koji mnogi ocjenjuju lakšim od onog prošlog kada je u tri teške runde dobio Jamesa Bruma pa je lako moguće da će i ovaj meč pripisati svojim pobjedama.

Ima 24 godine, šest godina je u profesionalnoj borbi, ima 12 pobjeda, 2 poraza i 1 neodlučenu borbu. Pred njim je 4. od 6 mečeva koliko ih planira odraditi da se opet okuša u UFC-u! Među najboljima! Naš dečko iz zagrebačke Dubrave.

"Ako dobijem 5 od 6 mečeva prije povratka bit ću sretan. Uvijek sam znao da ću doći do UFC-a, vjerovao sam, ali nisam vjerovao da će to biti ovako brzo.", rekao je.

I mi doista vjerujemo njegovim riječima.

Nakon treninga čekamo subotu i pobjedu!

A ovo su samo mali detalji jednog od njegovih posljednjih treninga prije napada na Grka!

  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara