Glavna prepreka vašem mršavljenju: Ova hrana stvara ovisnost poput droge!

Glavna prepreka vašem mršavljenju: Ova hrana stvara ovisnost poput droge!
Foto: 123RF

SVAKU večer obećate samima sebi da ćete od sutra sve drugačije? Zvuči vam poznato takav scenarij? Ništa čudno.

Mnogi se na putu prema idealnoj kilaži susreću s brojim preprekama, a jedna od najvećih zasigurno je i vlastiti karakter. No, možda niste samo vi (i nedostatak motivacije) glavni krivac što na vagi još uvijek niste ugledali brojku o kojoj sanjate.

Ako vam se događa da razmišljate o hrani, dvojite trebate li otvoriti onu čokoladu koju ste sakrili od samih sebe i uzeti "samo" jednu kockicu ili pak imate napade želje za određenim namirnicama, vjerojatno ste ovisnik. Da, dobro ste pročitali.

Naime, istraživanja su pokazala kako određene namirnice mogu izazvati pravu ovisnost, baš poput i opojnih sredstava. Iako ste već u samom startu svjesni da ne bi trebali toliko uživati u hrani, opravdavate se izmišljenom gladi ili pak kasnijim (privremenim) osjećajem zadovoljstva. Naravno, nikome nećete priznati da ste baš vi ispraznili veći dio polica na kojima se skrivaju zalihe grickalica koje čuvate za krizne situacije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jake's Food Bible (@jakesfoodbible) on

Glavni su krivci za izazivanje ovisnosti, nimalo iznenađujuće, pizza, čips, čokolada, sladoled, cheeseburgeri, gazirana pića, kolači, keksi, čokolada, a na ovom popisu svoje je mjesto našao i sir.

Njihova privlačnost skriva se u "magičnoj" kombinaciji prevelike količine masti, šećera i aditiva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara