Je li zdravo jesti proklijali krumpir? Evo što kažu stručnjaci

KRUMPIR je svestrana namirnica, ukusna u svim oblicima. Iako ima mnogo zdravstvenih prednosti i bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima, sadrži toksine. Iako je krumpir uglavnom siguran za jelo, ako i kada se ti toksini nakupe, moglo bi vam biti loše nakon konzumacije. Zato je važno obratiti pažnju na izgled krumpira koji želite pripremiti.
"Koncentracija glikoalkaloida ili prirodnih toksina najveća je u kori i klicama krumpira", rekla je nutricionistica Lauren Harris-Pincus.
Zelena nijansa zapravo potječe od klorofila, koji nije otrovan, ali je dobar pokazatelj da postoji višak koncentracije glikoalkaloida i da je krumpir bolje baciti.
"Svježi krumpir ne bi smio imati zelenu nijansu ili proklijati", dodala je.
Starenje i nepravilno skladištenje mogu uzrokovati klijanje ili pojavu zelene nijanse. Ako krumpir ipak odlučite konzumirati, klice treba baciti.
Zašto nije sigurno jesti proklijali krumpir?
Klijanje znači da su razine toksina previsoke i krumpir više nije siguran za konzumaciju. Stručnjakinja za trovanje Diana M. Pei kaže da konzumacija glikoalkaloida može uzrokovati simptome kao što su povraćanje, bol u trbuhu, proljev, glavobolja, crvenilo tena, zbunjenost ili groznica.
Simptomi se obično pojavljuju nekoliko sati do jednog dana nakon konzumacije proklijalog krumpira.
Kuhanje neće uništiti te spojeve pa nije preporučljivo jesti krumpir s klicama ili njegove zelene dijelove. Ako možete ukloniti cijelu klicu i zeleni dio, a krumpir nije smežuran, vjerojatno vam se ništa neće dogoditi ako ga pojedete, kaže Poison.org.
