Kinezi se kunu da je ovaj čaj tajna uspješnog gubitka kilograma
DOBROBITI redovnog ispijanja čaja odavno su poznate. No ne djeluje svaka vrsta čaja na isti način.
Jeste li ikada čuli za pu-erh čaj koji mnogi nazivaju i crnim blagom? On se tek nedavno počeo probijati na zapadno tržište, a mnogi se slažu da se razlikuje od svih čajeva koje ste dosad probali.
Porijeklom je iz kineske pokrajine Yunnan, a uzgaja se iz biljke čajevca Camellia sinensis te je njegova proizvodnja strogo regulirana. Zanimljivo je kako listovi ovog čaja rastu i dobivaju se sa starih stabala čajevca koja rastu isključivo uz rijeku Lancang te svako uzgajalište stvara posebnu vrstu lišća. Nakon berbe, lišće se šalje u grad Pu-erh gdje svaki proizvođač radi mješavinu lišća kako bi napravio čaj po svom jedinstvenom, starom receptu.
Kinezi često za ovaj čaj govore kako je on misteriozan, čaroban, divlji i prvenstveno zdrav. Između ostalog, vjeruju kako pomaže u gubitku kilograma. Iako tvrde kako konzumacija ovog čaja sprječava tijelo da stvara masne naslage, za efikasne rezultate potrebno ga je kombinirati uz vježbanje i zdravu prehranu.
Također, pu-erh čaj pomaže kod smanjenja stresa te poboljšava kvalitetnu sna. Te dobrobiti može zahvaliti prisutnosti fitokemikalija GABA i teanina. Sadrži i statine pa može pomoći kod smanjenja kolesterola, a dobar je odabir i za one ljude koji imaju problema s usporenim metabolizmom ili želučanim tegobama. Posebno se ističe njegova dobrobit za čišćenje krvožilnog sustava, kao i čišćenje crijeva od različitih toksina.
Štoviše, Kinezi vjeruju da ovaj čaj doprinosi blagostanju cjelokupnog zdravlja.
Da nije riječ samo o narodnom vjerovanju, potvrdila je i studija s kineskog Odjela za znanost o životu i biotehnologiju na Sveučilištu Kunming. Njome je otkriveno da određene doze pu-erh čaja pomažu u gubitku kilograma, snižavanju kolesterola i reguliranju razine šećera u krvi. Naime, kako piše Food NDTV, kofein prisutan u ovom čaju potiče tijelo da luči određene hormone koji su odgovorni za pohranu masnih stanica. To omogućava tijelu da te masne stanice koristi kao gorivo, a ne da ih pohranjuje u obliku masnih naslaga.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati