Kinezi se kunu da je ovaj čaj tajna uspješnog gubitka kilograma

Kinezi se kunu da je ovaj čaj tajna uspješnog gubitka kilograma
Foto: 123RF

DOBROBITI redovnog ispijanja čaja odavno su poznate. No ne djeluje svaka vrsta čaja na isti način.

Jeste li ikada čuli za pu-erh čaj koji mnogi nazivaju i crnim blagom? On se tek nedavno počeo probijati na zapadno tržište, a mnogi se slažu da se razlikuje od svih čajeva koje ste dosad probali.

Porijeklom je iz kineske pokrajine Yunnan, a uzgaja se iz biljke čajevca Camellia sinensis te je njegova proizvodnja strogo regulirana. Zanimljivo je kako listovi ovog čaja rastu i dobivaju se sa starih stabala čajevca koja rastu isključivo uz rijeku Lancang te svako uzgajalište stvara posebnu vrstu lišća. Nakon berbe, lišće se šalje u grad Pu-erh gdje svaki proizvođač radi mješavinu lišća kako bi napravio čaj po svom jedinstvenom, starom receptu. 

Kinezi često za ovaj čaj govore kako je on misteriozan, čaroban, divlji i prvenstveno zdrav. Između ostalog, vjeruju kako pomaže u gubitku kilograma. Iako tvrde kako konzumacija ovog čaja sprječava tijelo da stvara masne naslage, za efikasne rezultate potrebno ga je kombinirati uz vježbanje i zdravu prehranu.

Također, pu-erh čaj pomaže kod smanjenja stresa te poboljšava kvalitetnu sna. Te dobrobiti može zahvaliti prisutnosti fitokemikalija GABA i teanina. Sadrži i statine pa može pomoći kod smanjenja kolesterola, a dobar je odabir i za one ljude koji imaju problema s usporenim metabolizmom ili želučanim tegobama. Posebno se ističe njegova dobrobit za čišćenje krvožilnog sustava, kao i čišćenje crijeva od različitih toksina.

Štoviše, Kinezi vjeruju da ovaj čaj doprinosi blagostanju cjelokupnog zdravlja.

Da nije riječ samo o narodnom vjerovanju, potvrdila je i studija s kineskog Odjela za znanost o životu i biotehnologiju na Sveučilištu Kunming. Njome je otkriveno da određene doze pu-erh čaja pomažu u gubitku kilograma, snižavanju kolesterola i reguliranju razine šećera u krvi. Naime, kako piše Food NDTV, kofein prisutan u ovom čaju potiče tijelo da luči određene hormone koji su odgovorni za pohranu masnih stanica. To omogućava tijelu da te masne stanice koristi kao gorivo, a ne da ih pohranjuje u obliku masnih naslaga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara