Krećete na dijetu? Ovo su stvari koje biste trebali znati

Krećete na dijetu? Ovo su stvari koje biste trebali znati
Foto: Pixabay

AKO se želite riješiti tvrdoglavog sala i dovesti tijelo u formu, znate da morate promijeniti prehranu i početi vježbati. Mnogi biraju dijetu, ali njih postoji bezbroj i teško je donijeti odluku koja je zdrava i znati kako će na vas djelovati. No, prije nego što uopće donesete tu odluku, neke stvari o dijetama morate znati.

1. Ako namjeravate eliminirati cijelu grupu namirnica kako biste ostvarili željeni rezultat, to je velika greška. Restrikcija povećava želju za zabranjenim, a nestašica može biti okidač i za neke druge zdravstvene probleme.

2. Izgladnjivanje ne pomaže. Poanta svake dijete je hraniti se zdravo i to obrocima normalne veličine. Budite fleksibilni sa svojim potrebama i jedite uravnoteženo.

3. Svaka dijeta je drugačija. Istražite je li potkrijepljena dokazima. Na primjer, ako odlučite kopirati jelovnik neke slave zvijezde, prvo provjerite ima li znanstveno uporište.

4. Mršavljenje je dugoročni cilj. Radite manje korake i ne odlučujte se na naglu promjenu navika jer je manje vjerojatno da ćete ih se pridržavati. Realan cilj je izgubiti dva do tri kilograma mjesečno.

5. Konzultirajte se s liječnikom prije nego što donesete bilo kakvu promjenu životnog stila. Svaka osoba je drugačija i nešto što je pomoglo vašem prijatelju ili prijateljici, nije nužno dobro i za vas.

6. Usvojite zdrave prehrambene navike, ali se nemojte zaboraviti kretati. Tjelovježba skida kilograme, pomaže vam ojačati tijelo, a smanjuje i stres te utječe na cjelokupno zdravlje.

7. Rezultati ne dolaze preko noći. Nemojte se obeshrabrivati, budite strpljivi i blagi prema sebi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara