Muškarci su uspješniji u mršavljenju od žena, otkriveno je istraživanjem

Muškarci su uspješniji u mršavljenju od žena, otkriveno je istraživanjem
Foto: 123RF

ZNANSTVENICI sa Sveučilišta u Nottinghamu, Kopenhagenu i Helsinkiju došli su do novog otkrića. Kažu kako su muškarci uspješniji prilikom provođenja dijete od žena. Osim što više gube na težini, rezultat posebnog plana prehrane je i što su boljeg zdravstvenog stanja u odnosu na žene.

Liječnici su pratili 2200 muškaraca i žena prekomjerne tjelesne težine kroz osam tjedana. Muškarci su izgubili 16 posto više težine od žena. Jednako tako, zdravlje muškaraca je imalo više koristi od gubitka kilograma. Pala im je razina masnoća u krvi, poboljšala se brzina otkucaja srca i smanjen je marker za šećernu bolest.

Znanstvenici vjeruju kako je razlog to što muškarci imaju tendenciju da im se višak kilograma nakuplja oko trbuha, odnosno na mjestima gdje se brže nakupljaju masnoće, ali se i brže gube. Kod žena se višak kilograma češće smješta na bokove, bedra i lice.

“Rezultat istraživanja ukazuje na razlike između muškaraca i žena. Muškarci su izgubili prosječno 11,8 kilograma, a žene 10,2. Muškarci su mogli izgubiti i više. Brže gube težinu, ali se ne drže toliko strogo dijete”, rekla je autorica istraživanja dr. Pia Christensen.

Stručnjaci kažu kako su žene desetljećima pod pritiskom i u potrazi za savršenim tijelom, dok mnogi muškarci vlastiti višak kilograma smatraju normalnim.

“Muškarci moraju biti pažljiviji od žena jer su izloženiji riziku od nastanka bolesti srca i dijabetesa”, izjavio je profesor Naveed Sattar sa Sveučilišta u Glasgowu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara