Novo otkriće: Tajna dugovječnosti možda je u alkoholu, kavi i višku kilograma

Novo otkriće: Tajna dugovječnosti možda je u alkoholu, kavi i višku kilograma
Foto: 123RF

GOTOVO svaka hrana ima pozitivne i negativne posljedice pa može biti itekako teško donijeti odluku što konzumirati, a što ne.

Ipak, prava je rijetkost da istraživanje kaže da višak kilograma može imati prednosti za zdravlje, ali sada se i to dogodilo.

Znanstvenici s jednog kalifornijskog sveučilišta nedavno su objavili svoje otkriće vezano za dugovječnost. Tvrde da umjeren unos alkohola i kave, kao i nekoliko kilograma viška u sedamdesetima, može povećati vjerojatnost da ćete živjeti više od 90 godina.

“Ljudi koji alkohol ili kavu konzumiraju u umjerenim količinama žive duže od onih koji apstiniraju”, pojasnili su i dodali da isto vrijedi u slučaju osoba koje imaju veću težinu u sedamdesetim godinama od onih koji teže normalno ili su pothranjeni.

Istraživanje je provedeno u sklopu projekta nazvanog 90+. Znanstvenici su od 2003. razgovarali s 14 tisuća osoba kako bi otkrili zbog čega dugo žive.

“Došlo je do značajnog porasta broja starijih osoba pa je promicanje kvalitete života jedan od prioriteta javnog zdravstva”, dodaju.

Sudionici istraživanja su svakih šest mjeseci bili podvrgnuti testiranju kognitivnih i tjelesnih sposobnosti pa su tako prikupljeni podaci o njihovoj prehrani, povijesti bolesti i lijekovima.

Otkriće do kojeg su znanstvenici došli ovim istraživanjem potvrđuje tajnu dugovječnosti najstarijeg američkog veterana 2. Svjetskog rata Richarda Overtona koji je preminuo u 112. godini u prosincu 2018. On je tvrdio da je svakog dana ispijao šalicu kave s mlijekom i šećerom, kao i viski. 

Ovo nije jedino istraživanje koje je otkrilo vezu između zdravog života i konzumacije kave. U studiji objavljenoj u časopisu Nature Medicine, tim sa Sveučilišta Stanford otkrio je da je konzumacija kofeina povezana s razinama upale, što može izazvati neke ozbiljne bolesti povezane sa starošću.

Njihov je tim analizirao uzorke krvi sto sudionika iz različitih dobnih skupina te je ustanovio da većina starijih osoba koje redovito konzumiraju proizvode s kofeinom imaju vrlo nisku razinu aktivnosti u genskim putovima koji sudjeluju u upalnim procesima, a koji mogu dovesti do razvoja kroničnih bolesti poput Alzheimerove bolesti, dijabetesa i hipertenzije.

“Što su ljudi više konzumirali kofein, to su bili više zaštićeni od kroničnih upala", rekao je autor studije David Furman za časopis Time.

Dakle, čini se da malo alkohola i kave neće štetiti sve dok ne pretjerujete s količinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara