Harvardska dijeta ima sve više sljedbenika. Evo od kojih se 6 ključnih stvari sastoji

MRŠAVLJENJE u kratkom roku nije održivo. Zato rješenje za skidanje suvišnih kilograma treba tražiti u zdravoj hrani i što manje prerađenim namirnicama. Primjeri za to mogu biti mediteranska dijeta ili harvardska dijeta, koja je novost u svijetu nutricionizma, ne zbog onoga što predlaže, već zbog imena. Naime, Sveučilište Harvard ovu dijetu opisuje kao "tanjur za zdravu prehranu".
Stručnjaci za prehranu iz Škole narodnog zdravlja T.H. Chan s Harvarda razvili su s istraživačima iz Harvard Health Publicationsa plan obroka koji osiguravaju bolje zdravlje, ispunjeniji život i manji rizik od raznih bolesti.
"Korisna dijeta za prevenciju kardiovaskularnih bolesti"
"Ovakav način prehrane bit će koristan za prevenciju bolesti koje su česte u SAD-u, ali i u svijetu. To se odnosi na kardiovaskularne bolesti, različite vrste raka i dijabetes tipa 2", objasnila je Lilian Cheung, profesorica nutricionizma na Harvardu.
Dakle, što je harvardska dijeta? Prema Nutrition Sourceu, dijelu službene web stranice Sveučilišta Harvard, riječ je o dijeti koja se sastoji od zdravih i uravnoteženih obroka temeljenih na povrću i voću te upotpunjenih cjelovitim žitaricama i zdravim proteinima. Ovo je šest ključnih stvari:
Voće i povrće
Ove dvije komponente moraju biti prisutne u većini naših obroka, odnosno moraju sačinjavati polovicu naših tanjura. Osim toga, preporučuje se konzumiranje cijelih plodova, a ne pripremanje soka kako bi se iskoristila sva njihova svojstva.
"S prehrambenog gledišta krumpir nije povrće. Zašto? Jer se ponaša kao rafinirani ugljikohidrat, odnosno povećava šećer u krvi", pojašnjava Cheung.
Žitarice
Cjelovite žitarice trebale bi činiti četvrtinu obroka. One imaju puno vitamina, fitokemikalija i minerala. Preporučuju se zob, kvinoja, ječam, pšenica i smeđa riža.
Zdravi proteini
Oni također trebaju zauzimati četvrtinu tanjura, a najzdravijima se smatraju riba, piletina, orasi i patka. Cheung poziva na izbjegavanje pretjerane konzumacije crvenog mesa i mesnih prerađevina.
Zdrave masti
Cheung preporučuje korištenje maslinovog ili sojinog ulja, a kukuruznog ili suncokretovog u manjoj mjeri. Savjetuje ograničavanje margarina i biljnih ulja.
Voda, čaj i kava
Dugo se savjetovalo pijenje mlijeka za zdravlje. No danas mnogo ljudi ne podnosi laktozu pa su najbolji izbor za piće voda, čaj i kava (s mlijekom ako ga podnosite).
Tjelovježba
Prema Cheung, dnevno nam treba barem pola sata tjelesne aktivnosti. Preporučuje hodanje ili satove gimnastike.
