Ovih 12 namirnica nikada ne biste smjeli jesti sirove

Ovih 12 namirnica nikada ne biste smjeli jesti sirove
Foto: 123RF

IAKO ih neki jedu sirove, već znate da nije sigurno konzumirati termički neobrađena jaja i meso. No, popis namirnica koje nikada ne biste trebali jesti sirove je nešto duži.

Krumpir

"Jedenje sirovog krumpira može uzrokovati nadimanje i nepoželjne gastrointestinalne tegobe jer krumpir sadrži škrob koji se ne može probaviti", kaže dr. Lisa Davis.

Štoviše, ako ostavite krumpir dugo vremena na toplom ili vlažnom mjestu, on može pozeleniti i razviti toksin koji se zove solanin. Zato, ako vam se čini da krumpir ima zelene mrlje po sebi, trebali biste ga izbjegavati u potpunosti jer bi solanin mogao izazvati trovanje hranom. 

Grah

Ovo je još jedna zdrava namirnica koja može biti opasna ako se jede na pogrešan način. Crveni grah je bogat bjelančevinama, vlaknima i antioksidansima, ali sirov nije toliko dobar

"Sirov grah sadrži toksin fitohemaglutinin koji može uzrokovati neugodne probavne tegobe i simptome slične trovanju hranom", kaže dr. Davis. 

Upravo zato ga je nužno kuhati minimalno deset minuta.

Hot-dog

Naravno, hot-dog nije najhranjivija namirnica, bilo da je termički obrađen ili sirov. No, sirov hot-dog može biti i iznimno opasan.

Iako zvuči neobično, među pojedinim ljudima postoji zabluda da se on, budući da je riječ o djelomično obrađenoj namirnici, može jesti i sirov, odmah nakon vađenja iz ambalaže. No, to uopće nije tako. Prema FDA-u, zapakirani hot-dogovi mogu postati kontaminirani bakterijom Listerijom, koja se može uništiti samo ponovnim zagrijavanjem.

Mlijeko

Sirovo mlijeko je proizvod koji nije podvrgnut nikakvoj toplinskoj preradi kao što je pasterizacija ili sterilizacija. Ovo mlijeko nije ni homogenizirano niti mu je nešto dodano ili oduzeto. No, ono bez pasterizacije može sadržavati štetne bakterije poput E. coli i salmonele. Prema FDA-u, sirovo mlijeko ima 150 puta veću vjerojatnost da izazove bolesti koje se prenose hranom od ostalih mliječnih proizvoda. Osim toga, sirovo mlijeko jedna je od namirnica koje su u nekim dijelovima SAD-a zapravo ilegalne.

Klice

Iako su iznimno zdrave, klice lucerke i rotkvice mogu sadržavati bakterije poput E. coli, Salmonelle i Listerije. Naime, one se uzgajaju u toplim, vlažnim uvjetima koji odgovaraju i razvoju ovih bakterija. 

Gorki bademi

Bademi koje znamo i volimo nazivaju se i "slatkim bademima", a postoje i brojni zdravstveni razlozi zbog kojih biste ih trebali uvrstiti u svoju prehranu. No, gorki bademi sadrže cijanovodičnu kiselinu, koja je opasna kombinacija cijanid vodika i vode. Prema Spruceu, potrebno je samo oko 70 sirovih gorkih badema da ubije potpuno odraslu osobu.

Brašno

U posljednjih nekoliko godina FDA i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prepoznali su sirovo brašno kao potencijalni zdravstveni rizik. Tijekom svog putovanja od stabljike pšenice do police supermarketa brašno je moglo doći u kontakt s patogenima poput E. coli. Upravo zato nikada ne biste trebali ni jesti "sirovo" tijesto.

Patlidžan

Sirovom patlidžanu pristupite s oprezom. On sadrži solanin, isti toksin koji sirovi krumpir čini problematičnim. No, trebali biste pojesti puno sirovog patlidžana da biste iskusili neugodne gastrointestinalne tegobe trovanja solaninom, ali to se ipak ne preporučuje.

Mladi grah
Slično običnom grahu, mladi grah uvijek treba prethodno skuhati. On sadrži cijanogene glikozide, spoj stvoren za zaštitu biljaka oslobađanjem smrtonosnog cijanid vodika.

Koštice ili sjemenke jabuka, manga, breskvi, krušaka ili marelica

Iako bi bilo potrebno pojesti barem šalicu ovih mljevenih sjemenki da se netko otruje, sjeme jabuka, manga, breskve, kruške i marelice sadrži kemikaliju koja se može pretvoriti u organski cijanid. 

Divlje gljive

Gljive sadrže mnoštvo korisnih svojstava, uključujući antioksidante, vitamine skupine B i kalij, navodi Healthline. Međutim, neki liječnici primjećuju da je potrebna toplina za oslobađanje nekih od ovih hranjivih sastojaka i koristi. Osim toga, sirove gljive poznate su po tome što ih je teško probaviti, a one su među najkoncentriranijim izvorima toksina koji se prirodno pojavljuje. 

Lišće rabarbare

Ovi listovi sadrže visoku razinu oksalne kiseline - toksin koji u velikim dozama može uzrokovati oštećenje bubrega, razne želučane tegobe, pa čak i smrt, prema Hampshire Collegeu. Ovaj "protuhranjivi sastojak" također ometa apsorpciju željeza, magnezija i kalcija. No, slično kao i kod sjemenki i koštica, smrtonosnu dozu ovog toksina bilo bi teško prirodno unijeti u organizam, ali ljudi s bolestima bubrega trebaju biti svakako izbjegavati ove listove, piše Reader's Digest.

Također, provjerite koje zdrave namirnice mogu biti iznimno opasne za zdravlje ako se jedu nepravilno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara